Finansų ministras: „Mokesčių administravimą reikėtų ryžtingai gerinti“

Valdančioji koalicija jau turi priekaištų Finansų ministrui Rimantui Šadžiui, kad Lietuvos biudžete veriasi vis didesnė praraja. Ministras pripažįsta, kad yra problemų dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir akcizų surinkimo - šių mokesčių surenkama mažiau, nors šalyje didėja vartojimas.

R. Šadžiui nerimą kelia šešėlinis verslas.<br>J. Stacevičius
R. Šadžiui nerimą kelia šešėlinis verslas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-05-09 13:47, atnaujinta 2018-03-07 00:37

R. Šadžius portalui lrytas.lt pripažino, kad šešėlinis verslas Lietuvoje nemažėja. Ministras kol neatskleidžia, ką pareigūnai pažadėjo daryti, kad mokesčių būtų surenkama daugiau, tačiau pabrėžia, kad mokesčių administravimą būtina ryžtingai gerinti. Pokyčių reikės ir tobulinant teisinę bazę.

Prasti pirmojo šių metų ketvirčio įplaukų rezultatai ministrą nustebino ir supykdė. Dėl to jis liepė pasiaiškinti vyriausiąjį mokesčių inspektorių ir Muitinės departamento vadovą.

Tačiau A. Šadžius prisipažįsta pasikarščiavęs – sausis, vasaris bei kovas visada būna sausesni įplaukų prasme. Lrytas.lt rašė, kad mažiau PVM galėjo būti surinkta dėl pasikeitusių importo PVM taisyklių, nes verslui dabar nebereikia mokėti užstato.

Į nacionalinį biudžetą per pirmąjį ketvirtį surinkta mažiau mokesčių nei pernai. Iš PVM per tris šių metų mėnesius surinkta 2,23 mlrd. litų pajamų - 3,6 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu (2,314 mlrd. litų), iš akcizų - 680,5 mln. litų - 12 proc. mažiau (773,8 mln. litų).

- Ministre, kaip vertinate mokesčių surinkimą pirmąjį šių metų ketvirtį? - lrytas.lt paklausė R. Šadžiaus.

- Nepaisant fakto, jog į nacionalinį biudžetą per pirmąjį ketvirtį surinkta daugiau nei prognozuota, nerimą kelia mažesnės, lyginant su tuo pačiu 2012 metų laikotarpiu, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir akcizų įplaukos.

Kodėl taip yra, aiškinamės. Situaciją reikia išnagrinėti giliau, todėl ir pareikalavau Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Muitinės departamento vadovų paaiškinimų. Akivaizdu, kad šešėlinės ekonomikos mastai nemažėja, todėl būtinos efektyvios priemonės.

- Kokių vertinimų dėl to sulaukiate valdančiojoje koalicijoje?

- Valdančioje koalicijoje neteko girdėti nuomonių, jog reikia bėgti nuo realybės. Priešingai, vyrauja supratimas, kad situaciją reikia vertinti adekvačiai. Premjeras ne kartą yra teigęs, kad kova su šešėliu yra vienas iš prioritetinių šios Vyriausybės darbų.

- Ar pavyko išsiaiškinti, kodėl akcizo ir PVM surinkta mažiau nei tikėtasi? Kaip dėl to pasiaiškino VMI ir Muitinės departamento vadovai?

- Valstybinė mokesčių inspekcija ir Muitinės departamentas pateikė paaiškinimus ir nurodė tam tikras priemones, kaip galima būtų gerinti mokesčių surinkimą.

Sutinku, kad yra objektyvių tokio pirmojo ketvirčio rezultato priežasčių ir, kad pirmo ketvirčio rezultatas tradiciškai neatspindi visų metų tendencijų, tačiau akivaizdu, kad mokesčių administravimą būtina ryžtingai gerinti. Pokyčių reikės ir tobulinant teisinę bazę.

- Ką darysite, jei biudžete atsivertų didesnė skylė nei tikimasi?

- Tokiais atvejais pasirinkimas nėra platus. Įstatymai numato kraštutinę priemonę peržiūrėti biudžeto išlaidas, jeigu dėl pajamų trūkumo yra grėsmė viršyti 3 proc. viešųjų finansų deficito ribą, tačiau kol kas apie tai kalbėti nėra pagrindo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.