Vilnių paliekantis norvegas: „Taupymo politika Lietuvoje buvo klaida“

Norvegų architektas, žurnalistas ir leidėjas Aage Myhre Vilniuje gyvena jau 22-ejus metus. Tačiau dabar jis jau rengiasi grįžti į tėvynę. Pokalbyje su „news2biz“ šešiasdešimtmetis neslėpė, kad tokį sprendimą priėmė dėl per krizę prarastų investicijų ir noro suvienyti savo atžalas Lietuvoje ir Norvegijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 2:23 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:29 AM

A. Myhre išvyksta ne vienas: kartu išvažiuoja ir jo lietuvė žmona Eglė bei dvi dukros. Architektas sako labiausiai pasiilgsiąs savo mylimo Vilniaus senamiesčio.

Pirmą kartą Lietuvoje norvegas apsilankė 1990 m. Tada jis ir dar du jo kolegos Vytauto Landsbergio kvietimu turėjo įrengti palydovinę telefono sistemą Seime. Be to, A. Myhre siekė susipažinti su Lietuvos ir kitų Baltijos šalių rinka.

Šio vizito metu norvegas susipažino su savo būsima žmona Egle. Tačiau A. Myhre sako įsimylėjęs ne tik ją, bet ir Vilniaus senamiestį. Architektas išvydo grožį ten, kur kiti matė tik griuvėsius ir nusprendė, kad gali prisidėti prie senamiesčio atnaujinimo.

Vieni pirmųjų renovacijos projektų priklauso būtent jam. Kadangi Lietuvoje tuo metu nebuvo kokybiškų statybos medžiagų , A. Myhre teko dalį jų importuoti iš Norvegijos. Jis sako greičiausiai buvęs tuomet didžiausias norvegiškų durų, langų ir dažų importuotojas į Lietuvą.

Laikui bėgant įdomių projektų nemažėjo, todėl jis nusprendė kartu su savo uošviu teikti architektų paslaugas.

Dėl emigracijos kaltas A. Kubilius

„news2biz“ paklaustas, ką mano apie į Norvegiją emigruojančius lietuvius, A. Myhre atsakė, jog akivaizdu, kad dėl to kalta Andriaus Kubiliaus konservatorių vyriausybės vykdyta taupymo politika.

2008 metasi pradėtus karpymus architektas palygino su jau stovinčio automobilio stabdymu.

Jis pasakojo asmeniškai skatinęs A. Kubilių rašyti Skandinavijos šalių ministrams pirmininkams ir prašyti patarimo.

Vėliau A. Myhre susitiko su Norvegijos konservatorių partijos lyderiu ir jo klausė, ar A. Kubilius kada nors jo prašė pagalbos dėl finansų krizės ir Rusijos diktuojamų energijos kainų. Anot, A. Myhre, politikas atsakė: „Ne, niekada“.

Parengė Edgaras Savickas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.