Lietuvos įmonių bankrotų skaičius signalizuoja prastėjančią situaciją

Lietuvos įmonių bankrotų skaičius trumpuoju laikotarpiu nurodo blogėjančią įmonių situaciją, kurią atspindi nemokumo augimas. Visgi panašu, kad ekonomikos sunkmečio rodikliai neturėtų būti pasiekti, teigia verslo rizikos valdymo bendrovės „Coface“ analitikai.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 6, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:15 PM

Įmonių bankroto valdymo departamento duomenimis, bankrotų skaičius Lietuvoje išaugo 17,2 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Lietuvoje 2013 m. sausio-gegužės mėnesiais buvo pradėti 524 bankroto procesai, tuo tarpu tuo pačiu laikotarpiu 2012 m. - 447.

„Coface“ šiuo metu atidžiai stebi įmones, užsiimančias statybų veikla ir ypač susijusias su metalo apdirbimu ir pramone. Bendrovė pastaruoju metu fiksuoja nuolat augantį nemokumo skaičių metalo sektoriuje. „Coface“ Rizikos vertinimo departamento direktorius Mindaugas Sventickas pažymi, jog daug informacijos apie skolas šiame sektoriuje gaunama ir iš Latvijos, Slovakijos, Lenkijos bei Čekijos įmonių.

Verslo rizikos vertintojus sunerimti verčia ir tai, kad 2013 m. pirmojo ketvirčio bankrotų skaičius yra vis dar dvigubai didesnis už stabilios ekonomikos metus (2006-007 m.), nors bendras įmonių skaičius Lietuvoje augo.

Įmonių bankroto valdymo departamento duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį daugiausia bankroto procesų pradėta įmonėms, užsiimančioms didmenine ir mažmenine prekyba (27,7 proc.), administracine ir aptarnavimo veikla (16,8 proc.), statyba (14,7 proc.), transportu ir saugojimu (10,1 proc.), apdirbamąja gamyba (9 proc.), profesine, moksline ir technine veikla (6,1 proc.), apgyvendinimo ir maitinimo paslaugomis (5,8 proc.).

Analizuojamu laikotarpiu mažiausia bankroto procesų pradėta švietimu (0,6 proc.), kita aptarnavimo veikla (0,6 proc.), vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo (0,9 proc.), žemės ūkiu, miškininkyste ir žuvininkyste (0,9 proc.), finansine ir draudimo veikla (0,9 proc.) užsiimančioms įmonėms.

Šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2012 m., bankrotų skaičius sumažėjo apdirbamąja gamyba (26,2 proc.) ir statyba (22,7 proc.) užsiimančiose įmonėse, o didesnis pradėtų bankroto procesų skaičiaus augimas pastebimas administracine ir aptarnavimo veikla (2,3 karto) bei transportu ir saugojimu (1,75 karto) užsiimančiose įmonėse.

„Coface“ prognozės Lietuvai išlieka gana slogios, nes dėl mažėjančio eksporto Lietuvoje ekonomikos augimas turėtų dar labiau sulėtėti. Tikimasi, kad sezoniškumas šiek tiek pagerins padėtį statybų sektoriuje, tačiau ir tai bus tik laikinas efektas.

„Augantis bankrotų skaičius verčia dar labiau stebėti kai kuriuos verslo sektorius. Pastaruoju metu nerimą kelia padidėjęs nemokumas transporto sektoriuje“, - teigė M. Sventickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.