A. Butkevičius pripažįsta: progresiniai mokesčiai šiuo metu Lietuvoje neįmanomi

Ministrų kabinetas pirmadienį pasitarime pritarė Finansų ministerijos siūlymams branginti alkoholį, tabaką, apmokestinti pajamas už indėlius, parduotus vertybinius popierius ir įvesti kitus pakeitimus.

A. Butkevičiaus įsitikinimu, klasikiniai progresiniai mokesčiai galėtų atsirasti, kai žmonės uždirbs daugiau.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
A. Butkevičiaus įsitikinimu, klasikiniai progresiniai mokesčiai galėtų atsirasti, kai žmonės uždirbs daugiau.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 10, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:20 PM

Tačiau naujų mokesčių likimas priklausys nuo valdančiųjų partijų, kurios tarsis pirmadienį vakare. Gavusi partijų vadovų palaiminimą, Vyriausybė dėl būsimų mokesčių apsispręs trečiadienį.

Nepaisant kai kurių mokesčių didinimo, mažiausiai uždirbančius žmones turėtų pradžiuginti sprendimas 100 litų pakelti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Dėl to atlyginimai 2014 m. didės nuo kelių iki keliolikos litų.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad nuo 2015 m. NPD galėtų būti didinamas iki 700 litų. Taip esą siekiama mažinti mokesčių naštą žmonėms ir didinti jų pajamas.     

Mokesčių pakeitimai – kosmetiniai

Finansų ministerija siūlo apmokestinti didesnį kaip 10 tūkst. litų uždarbį, gautą iš kredito įstaigose laikomų indėlių ir kitų panašių investavimo produktų, taip pat pelną, gautą pardavus vertybinius popierius, teikiant paskolas. Šioms pajamoms būtų taikomas 15 proc. mokesčio tarifas. Taip esą bus kamšomos senos mokesčių sistemos spragos. 

Kitas siūlomas pakeitimas – didinti akcizus tabako gaminiams ir alkoholiui. Dėl to puslitris alaus ir degtinės brangtų apie 11 centų, o vyno – 16 centų. Cigarečių pakelis brangtų apie 30 centų. Taip kitais metais į biudžetą būtų papildomai surinkta apie 80 mln. litų.

Vyriausybė taip pat siūlo 100 litu iki 570 litų didinti Neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Už auginamą vaiką NPD papildomai didėtų iki 200 litų. Dėl to biudžetas kasmet netektų 170 mln. litų.

Dėl šio pakeitimo uždirbantys minimalų atlyginimą (jei neturi vaikų), atskaičius mokesčius, gautų 15 litų daugiau nei šiuo metu.

Tarp kitų siūlymų yra idėja mažinti mokesčius dividendams nuo 20 iki 15 proc., palikti toliau galioti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas šildymui bei vaistams. Išliktų ir lengvata įmonėms, investuojančioms savo pelną.

Taip pat planuojama gyventojų pajamų mokesčiu apmokestinti visas įmonių valdybų ir stebėtojų tarybų narių, kurie yra nenuolatiniai Lietuvos gyventojai, gaunamas išmokas.

Finansų ministras tikina, kad pakeitus šiuos mokesčius biudžeto deficitas nedidės ir valstybei daugiau skolintis nereikės.

Tikri progresiniai mokesčiai – neįmanomi

Premjeras A. Butkevičius leidžia suprasti, kad šiuo metu Lietuvoje įvesti tikrų progresinių gyventojų pajamų mokesčių neįmanoma. Tokių siekia partija „Tvarka ir teisingumas“. Jos lyderiai pasisako už tai, kad gyventojų pajamų mokestis būtų laiptuotas – kuo daugiau uždirbi, tuo daugiau sumoki. 

Tačiau A. Butkevičius skaičiuoja, kad daugiau kaip 90 proc. dirbančių žmonių šiuo metu gauna ne daugiau kaip 3,5 tūkst. litų prieš mokesčius. Gaunančių labai didelius atlyginimus yra vos keliasdešimt tūkstančių.

Todėl įvedus progresinius mokesčius daugeliui juos reikėtų sumažinti. Dėl to valstybės biudžetas kasmet prarastų daugiau kaip 1 mlrd. litų pajamų.

Pasak A. Butkevičiaus, klasikiniai progresiniai mokesčiai galėtų atsirasti, kai žmonės uždirbs daugiau. Norint to pasiekti, dabar reikia skatinti ekonomiką ir darbo vietų kūrimą.

"Šiandien mes turime kalbėti apie greitesnį ekonomikos skatinimą, kad didėtų žmonių darbo pajamos, o po to jau galime kalbėti apie labiau progresinę mokesčių sistemos įdiegimą Lietuvoje", - kalbėjo jis. 

Tiesa, šio ketvirtadienio Seimo posėdžio darbotvarkėje įtrauktas senas socialdemokratų siūlymas taikyti 33 proc. dydžio mokesčius žmonėms, uždirbantiems daugiau kaip 4 tūkst. litų (neatskaičius mokesčių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.