Verslininkai surikiavo, kurie nauji mokesčiai geri, o kurie – ne

Verslo visuomenė sunerimusi, kad Seimas taip skuba paskutinę pavasario sesijos savaitę svarstyti mokesčių sistemos pakeitimus. Lietuvos verslo konfederacijai (LVK) nerimą kelia ir tai, kad, Vyriausybei teikiant mokesčių įstatymų pakeitimus, valdančiųjų partijų atstovai atskirai registruoja priešingus įstatymų projektus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2013-06-26 13:25, atnaujinta 2018-03-05 04:42

Dalį siūlomų pakeitimų LVK palaiko, tačiau nepritaria progresinių mokesčių įvedimui.

„Kas mums kelia nerimą? Tai progresiniai mokesčiai. Mes manome, kad progresiniams mokesčiams nėra tinkamas nei laikas, nei vieta. Nepasakysiu nieko nauja, progresyvumas Lietuvos mokesčių sistemoje egzistuoja“, – kalbėjo LVK vadovas Valdas Sutkus.

Anot jo, progresinių mokesčių esmė – kad apmokestinami turtingieji, tačiau V. Sutkus pabrėžė, jog turėtume nepamiršti, kad didesnį nei 10 tūkst. atlyginimą pernai Lietuvoje gavo vos 5082 žmonės.

„Jei juos apmokestinsime, tai bus ženklas aukštos kvalifikacijos darbuotojams, kad mažinamos jų pajamos“, – mano V. Sutkus.

Be to, jis pabrėžė, kad kai kuriose kitose ES šalyse tai yra vidutinis atlyginimas.

LVK pritaria tam, kad būtų didinamas neapmokestinamų pajamų dydis (NPD), taip pat papildomas NPD, taikomas už vaiką. Pritariama ir 5 proc. PVM lengvatai kompensuojamiesiems vaistams.

Taip pat verslo konfederacija pritaria „Sodros“ įmokų lubų įvedimui. Tai sumažintų darbo užmokesčio apmokestinimą, leistų įmonėms mokėti didesnius atlyginimus, mažėtų korupcija.

Bet LVK nepritaria 9 proc. lengvatai šildymui ir karštam vandeniui.

Pasak LVK vadovo, dabar iš esmės ji yra taikoma visiems, o ne tik tiems, kuriems reikia paramos. Be to, anot V. Sutkaus, tai stabdo senų pastatų renovavimą. Atsisakius šios lengvatos, LVK skaičiavimais, būtų sutaupyta apie 200 mln. litų kasmet.

„Jei šildymo sąskaita siekia 500 litų, lengvata sudaro 50–60 litų. Jei mes sutaupytume pusę šių lėšų, kitas socialines problemas galėtume finansuoti kokybiškiau“, – tikino LVK Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

Be to, kol kas kritiškai vertinamos PVM lengvatos viešbučiams. Jos neduos tinkamo efekto, kol nebus išspręsta Lietuvos pasiekiamumo problema.

M. Dubnikovas kritikavo siūlomus alkoholio akcizo pakeitimus. 

„Sidrui siūloma akcizą didinti net 47 proc., o vynui vos 13. Manome, kad pažeidžiamas balansas, mat sidras gaminamas Lietuvoje, o beveik visas vynas yra importuojamas“, – sakė jis.

Klausimų LVK kelia ir lengvata šviežiai mėsai.

„Lengvata šviežiai mėsai biudžetui kainuotų apie 150-160 mln. litų. Tai reikšminga suma, kuri paveiktų balansą. Kitas dalykas, mes vieną sektorių ištraukiame iš ekonomikos ir jį remiame. Koks skirtumas nuo kruopų pardavėjų? Gal kruopos reikalingesnės? Šiuo atveju tai diskutuotinas klausimas. Mes labai atsargiai turime elgtis su lengvatomis“, - kalbėjo M. Dubnikovas.

Jam pritarė ir V. Sutkus: „Reikėtų pažiūrėti į pačias jautriausias sritis. Galbūt tai šviežia mėsa, bet tuomet ir duona, ir pienas svarbu".

"Buvo žiūrima, kaip PVM keitimas keičia mėsos kainą. Kaina lentynose praktiškai nepasikeitė, tad darbo grupė labai stipriai abejoja ar kainos pasikeistų sumažinus PVM“, - sakė M. Dubnikovas apie PVM lengvatą mėsai. Šiai lengvatai LVK nepritaria.

LVK atstovai kritikavo valdžios neapdairumą svarstant mokesčių klausimus.

„Tenka apgailestauti, kad susiklausymo šioje koalicijoje tikrai trūko. Buvo pasitelkti kvalifikuotų specialistų, tačiau ekspertų grupės negali priimti politinių sprendimų. Juos gali priimti tik politikai“, - sakė V. Sutkus.

Skuboti pasiūlymai Seime

Seime siūloma NPD didinti 100 litų – iki 570 litų ir apmokestinti dideles palūkanas. Finansų ministro skaičiavimu, apie 1000 litų uždirbančiam gyventojui NPD padidėtų 140 litų.

Planuojama nustatyti ir 200 litų NPD už kiekvieną vaiką – šitaip siekiama paskatinti vaikus auginančias šeimas. Tai šeimos biudžetą kas mėnesį turėtų padidinti mažiausiai 57 litais.

Taip pat siekiama apmokestinti dideles palūkanas, dividendams ir vertybinių popierių pardavimo pajamoms taikyti 15 proc. mokestį. Tarp pasiūlymų – ir pasiūlymas naikinti lengvatą palūkanoms už gyventojų suteiktas paskolas įmonėms ar gyventojams.

Investicijų projektus vykdančioms ir į technologijas investuojančioms įmonėms siūloma nustatyti 5 metų pelno mokesčio lengvatą. Šitaip viliamasi padidinti įmonių konkurencingumą.

Siūloma pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo šilumos energijai galiojimą iki 2014 metų pabaigos ir nustatyti lengvatinį 5 proc. tarifą kompensuojamiesiems vaistams bei medicinos priemonėms.

Akcizų įstatymo pataisomis akcizus siūloma didinti alkoholiui ir tabakui.

Kaip skaičiuoja R. Šadžius, šitaip alaus butelis pabrangtų 3 centais, vyno ar sidro 0,5 litro – 16 centų, o degtinės – 11 centų. Pasak ministro, akcizų didinimas leistų į biudžetą papildomai surinkti apie 50 mln. litų.

Ministro žodžiais, pakėlus akcizą rūkalams, pigiausių cigarečių pakelis pabrangtų 30 centų.

Seimas priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma lengvatinį 5 proc. PVM taikyti ir šviežiai atšaldytai mėsai bei viešbučių paslaugoms.

Kai kurie ekonomikos analitikai mano, kad tokie pakeitimai nėra blogi, tačiau mokesčių sistemos spragų jie neužlopys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.