Kova su kontrabanda: viena ranka baudžia, kita – skatina

Panagrinėjus vyriausybės kovos su kontrabanda strategiją susidaro įspūdis, kad ji prieštarauja pati sau. Seimo sprendimas didinti alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainą, ekonomistu manymu, skatina lietuvius šias prekes pirkti nelegaliai. Tačiau tokių paskatų paveiktus ir kontrabandos įsigijusiuosius vyriausybė siūlo bausti.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Jul 4, 2013, 6:16 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:32 PM

„Lietuvos ryto“ TV laidoje „Lietuva tiesiogiai“ dalyvavęs teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis sakė, kad bauda už vieną pakelį kontrabandinių cigarečių galėtų siekti nuo 100 iki 300 Lt.

Lietuvos laisvosios rinkos prezidento Žilvino Šilėno manymu, baudos nėra išmintingas sprendimas, nes kai žmogus yra pavadinamas nusikaltėliu pasikeičia jo santykis su valstybe.

„Dėl to vietiniame turgelyje netgi galėtų kilti neramumai“, – įspėjo jis.

Ž. Šilėnas taip pat priminė, kad kontrabandinės cigaretės sudaro daugiau nei trečdalį visos rinkos, o ankstesnis akcizų didinimas nedavė lauktų rezultatų ir į biudžetą planuotų pajamų neatnešė.

G. Mozūraitis sutiko, kad viena trečioji visos rinkos yra iškalbingas skaičius, todėl reikia dėti visas pastangas kontrabandai pažaboti.

Kartu laidoje dalyvavęs Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vygantas Paigozinas sakė, kad jų duomenimis, šiuo metu sulaikoma apie penktadalis visos į Lietuvą gabenamos kontrabandos.

Ž. Šilėnas patikino, kad laidoje vykęs ginčas turėtų būti su tokius sprendimus priimančiais, tai yra finansų ministerija, o ne juos vykdančiaisiais – teisingumo ministerija ir Muitinės departamentu.

LLRI atlikto tyrimo duomenimis, du trečdaliai lietuvių pateisina kontrabandinių prekių pirkimą. Tačiau tai nėra tik Lietuvos problema, pastaraisiais metais Europos Sąjungoje nelegalių prekių rinkos dalis pirmą kartą istorijoje pasiekė 11 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.