Kas trečia Lietuvoje surūkoma cigaretė - kontrabandinė

Kontrabandinių cigarečių mastas Lietuvoje išlieka antru didžiausiu Europoje ir šių metų antrąjį ketvirtį, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo iki 29,6 proc., rodo tyrimai.

Tyrimo metu daugiausiai kontrabandinių cigarečių rasta Tauragėje, Alytuje, Marijampolėje ir Panevėžyje .<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Tyrimo metu daugiausiai kontrabandinių cigarečių rasta Tauragėje, Alytuje, Marijampolėje ir Panevėžyje .<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2013, 12:46 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:27 PM

Skaičiuojama, kad esant tokiam kontrabandos lygiui vien šiemet valstybės biudžetas nesurinks 250 milijonų litų akcizo ir 69 milijonų litų pridėtinės vertės mokesčių - tai sudaro trečdalį milijardo litų. Kontrabandos mastus dar labiau padidintų reikalavimai legalioms prekėms ar Europos Sąjungos (ES) sprendimai uždrausti mėtines bei plonas cigaretes, teigia cigarečių gamintojai.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) atsakingasis sekretorius Ramūnas Mačius teigia, kad priėmus šiuos sprendimus kontrabanda gali padidėti dar pusantro karto ir siekti net 50 procentų.

„Tokiu atveju rinką užpildytų kontrabandinės baltarusiškos cigaretės, o kontrabandos lygis lengvai pasiektų rekordinius 50 procentų. Biudžeto nuostoliai padidėtų iki 500 milijonų litų per metus. Išaugtų organizuotas nusikalstamumas. Maža to - Lietuva taptų dar platesniais cigarečių kontrabandos vartais į Europą“, - sako R. Mačius.

Iš legaliai parduodamų mėtinių ir plonų cigarečių valstybė gauna 133 mln. litų tabako akcizo ir 39 mln. litų pridėtinės vertės mokesčių. Priėmus direktyvą šios pajamos iš Lietuvos biudžeto iškeliaus į Rusijos, Baltarusijos fabrikų bei kontrabandininkų rankas, prognozuoja cigarečių gamintojai. Tyrimo duomenimis, jau dabar nelietuviškos mėtinės ir plonos cigaretės sudaro apie 38 proc. visos kontrabandos. Palyginimui, legalioje rinkoje šios rūšies cigaretės sudaro apie 21 proc.

Tyrimo, kuriuo metu buvo tirti tušti cigarečių pakeliai, rezultatai parodė, kad į Lietuvą neapmokestintos cigaretės atkeliauja iš legaliai veikiančių Baltarusijos ir Rusijos tabako fabrikų. Padirbtų ar falsifikuotų pakelių tyrimo metu nebuvo rasta.

R. Mačius abejojo Vyriausybės ketinimais įvesti papildomus cigarečių pakelių ženklinimus, kurie tik dar labiau pabrangintų ir taip nuolat brangstančias cigaretes.

„Vyriausybėje svarstomi planai legalius cigarečių pakelius papildomai ženklinti holograminiais lipdukais ant jau egzistuojančių banderolių kelia abejonių. Tai tik dar labiau pabrangins legaliai parduodamas cigaretes ir padidins kainų atotrūkį su Baltarusija bei Rusija“, - sakė R. Mačius.

Tyrimo metu daugiausiai kontrabandinių cigarečių rasta Tauragėje (50 proc.) Alytuje (40,3 proc.), Marijampolėje (37,5 proc.) ir Panevėžyje (37,3 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.