Rinkų apžvalga: ECB žada daugiau viešumo

Pirmadienį pasaulio akcijų biržų indeksai pasuko skirtingomis kryptimis. Užsidarius prekybai Azijos regione, biržų indeksai buvo stipriai nukritę. Bendrasis Azijos akcijų indeksas Asia Dow fiksavo 1,2 proc. nuostolį. Kinijos akcijų biržų indeksai krito gamybos sektoriaus bendrovėms pranešus apie lėtesnį nei tikėtasi augimą. Šanchajaus Schenzhen CSI 300 indeksas susitraukė 1,3 proc., Honkongo Hang Seng indeksas krito 0,7 procento.

Pokytis ECB suteiktu daugiau skaidrumo ir tikėtina, kad sustiprintų ES piliečių pasitikėjimą institucija.<br>„Reuters”
Pokytis ECB suteiktu daugiau skaidrumo ir tikėtina, kad sustiprintų ES piliečių pasitikėjimą institucija.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

2013-07-29 20:00, atnaujinta 2018-03-02 12:52

Japonijos akcijų biržose situacija buvo prastesnė ir pagrindinių akcijų biržų indeksai fiksavo didelius nuostolius kritus pagrindinių šalies eksportuotojų akcijų kainoms. Akcijų kainos krito pranešus prastesnius nei tikėtasi ketvirčio rezultatus, kuriuos lėmė pabrangusi Japonijos jena. Nikkei 225 akcijų indeksas smuko 2,2 procentus.

Prekybai Europos biržose einant į pabaigą indeksai buvo išlaikę nedidelį prieaugį, tačiau dienos metu tendencija buvo neigiama. JAV biržų indeksai atsidarė su nedideliu nuostoliu. Dow Jones Industrial Average ir S&P 500 krito po 0,2 proc., Nasdaq Composite traukėsi 0,1 procento.

Anot dviejų ECB valdininkų interviu Vokietijos laikraščiui „Sueddeutsche Zeitung“, ECB gali greitu laiku pradėti skelbti banko valdybos posėdžių protokolus, kurie iki šiol buvo laikyti paslaptyje. Šiuo metu po kasmėnesinio ECB valdybos posėdžio yra rengiama spaudos konferencija, kurioje banko pirmininkas atsakinėja į jam užduotus klausimus, tačiau jokios išsamesnės informacijos apie pačią posėdžio eigą nėra pateikiama.

Valdininkai teigė, kad greitu laiku gali būti pasekta JAV Federalinio rezervų banko ir Anglijos centrinio banko pėdomis ir po kiekvieno posėdžio pradėtas leisti posėdžio protokolas, kuriame būtų aiškiai nurodyta kokie ir kiek narių balsavo už monetarinės politikos sprendimus ir argumentacija, kodėl buvo pasirinktas būtent šis sprendimas. Šis pokytis ECB suteiktu daugiau skaidrumo ir tikėtina, kad sustiprintų ES piliečių pasitikėjimą institucija. Taip pat šis pokytis leistų susidaryti aiškesnį vaizdą dėl monetarinės politikos krypties pasikeitimo netolimoje ateityje.

17 val. Lietuvos laiku buvo paskelbtas JAV namų, parduotų pagal kontraktus, tačiau vis dar laukiančių atsiskaitymo, mėnesinis pokytis, kuris parodė, kad pardavimai nuo praeito mėnesio sumažėjo tik 0,4 procento. Birželį pardavimų skaičius netikėtai paaugo net 6 proc., tad šis nežymus sumažėjimas liepos mėnesį ir toliau indikuoja stiprią pardavimų augimo tendenciją. Padėtį nekilnojamo turto rinkoje rodantys indikatoriai visada išlieka dėmesio centre, kai finansų rinkų dalyviai bando nuspėti, kada Fed žada mažinti obligacijų pirkimo apimtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.