Pigios elektros nėra, nes Lietuva neturi elektros jungčių

Elektros energijos tiekėja „Enefit“ dar kartą priminė, kodėl vasarą Lietuva skaičiuoja aukščiausią elektros energijos kainą visame regione.

Nors visuomenė referendumu jau pasakė tvirtą „ne“ atomui, tačiau dalis politikų iki šiol linkę tuščiai rutulioti jėgainės statybų temą, - sako A.Janukonis.
Nors visuomenė referendumu jau pasakė tvirtą „ne“ atomui, tačiau dalis politikų iki šiol linkę tuščiai rutulioti jėgainės statybų temą, - sako A.Janukonis.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

Aug 13, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:27 PM

„Kol kas neturime jungčių su Skandinavijos šalimis, o Estijos-Latvijos jungtis nėra pakankama tam, kad pigi elektros energija pasiektų Lietuvą. Tai lemia, kad vasarą turime aukščiausias elektros energijos kainas regione“, - sako bendrovės vadovas.

Aiškiau ir tiksliau neįmanoma apibūdinti dabartinės situacijos Lietuvos elektros energetikoje. Tikslus problemos įvardinimas sufleruoja ir teisingą atsakymą į klausimą, ko trūksta, kad situacija pasikeistų.

Akivaizdu, kad Lietuvai tikrai netrūksta nuosavos atominės elektrinės – neracionalaus ir valstybei per brangaus projekto. Nors visuomenė referendumu jau pasakė tvirtą „ne“ atomui, tačiau dalis politikų iki šiol linkę tuščiai rutulioti jėgainės statybų temą.

Tikrai netrūksta ir Elektrėnų elektrinės 9-ojo bloko, į kurio statybas buvusi konservatorių Vyriausybės su Energetikos ministru Arvydu Sekmoku pirmoje eilėje, deja, jau spėjo sumerkti 1,3 milijardo litų.

Lygiai tokį patį efektą duotų pinigų išmetimas į balą. Priminsiu, kad elektrinės blokas yra rezervinis ir stovi be darbo. Tai yra – niekaip nesprendžia aukštos elektros kainos problemos. Vienas iš nedaugelio teisingų žingsnių dabartinėje valstybės elektros energetikos politikoje – elektros jungčių su Švedija tiesimas.

Siekdami vartoti pigią elektros energiją, kurios Europos rinkoje yra apstu, privalome stiprinti jungtis ir su Latvija bei Estija. Taip galėsime naudotis antrosios jungties tarp Suomijos ir Estijos „Estlink 2“ galimybėmis. Taip pat būtina investuoti į elektros linijų su Lenkija plėtrą.

Suprantama, jog privalome išlaikyti santykius ir su dabartiniais elektros tiekėjais Rytuose. Kuo platesnė integracija su visu regionu reiškia ne tik galimybę užsitikrinti optimalią elektros kainą, bet ir energetinę Lietuvos nepriklausomybę. Apie ją paskutiniais metais nepaprastai daug ir garsiai kalbama, bet realių, problemą iš tiesų sprendžiančių darbų - labai mažai. Šią tendenciją būtina keisti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.