Kaip susiplanuoti pensiją

Nors pensinis amžius yra nustatomas visiems bendrai, kiekvienas pats nusprendžia, kada pradėti gyventi savo sidabrinius metus. Dažnu atveju pensijos datos nustatymas – ne spontaniškas, o daug apmąstymų ir emocijų keliantis sprendimas. Išėjimas į pensiją visų pirma yra susijęs su asmeninės finansinės situacijos pasikeitimu, todėl iki jo liekant vis mažiau laiko, svarbu racionaliai apgalvoti, kaip gyventi reikės toliau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2013, 3:44 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:46 PM

Priimti sprendimą reikia pačiam

Mums įprasta gyvenimą skirstyti į etapus, pradedant vaikyste, baigiant senatve. Tačiau ilgėjanti gyvenimo trukmė ir gerėjančios sąlygos skirtingus gyvenimo etapus sujungia, nebelieka aiškių ribų. Tai žmogui suteikia daugiau laisvės, bet kartu ir atsakomybės planuojant savo gyvenimą – viskas priklauso nuo paties asmens susidėliotų prioritetų.

Neteisinga manyti, kad pensija – tai gyvenimo pabaiga, kuomet nereikia nieko veikti. Oficialiai išėjęs į pensiją ir nieko neveikiantis žmogus nyksta visomis prasmėmis – socialine, sveikatos, jam trūksta bendravimo, buvusio ritmo, savirealizacijos. Rekomenduojama net ir išėjus į pensiją susirasti veiklos: dirbti trumpesnę darbo dieną, susirasti naujų pomėgių. Tokios veiklos žmogui padeda ir toliau jausti savo vietą ir prasmę visuomenėje. Vis dėlto ypatingai svarbu ir susiplanuoti savo ateitį, kad ir finansiškai bei socialiai jaustumėtės patogiai.

Nusistatyti savo išėjimo į pensiją datą nėra lengva – vieni pensijos laukia kaip išsigelbėjimo iš kasdienybės rutinos, tuo tarpu kiti dėl aktyvaus darbinio gyvenimo vis stumia šalin mintis apie poilsį. Bet kokiu atveju, įžengus į septintą gyvenimo dešimtmetį, reikia sau užduoti klausimą – ko norite ir kaip ruošiatės praleisti brandžiausius savo gyvenimo metus.

Roges ruoškite vasarą

Artėjant pensijai ypatingai svarbu kruopščiai peržiūrėti savo pajamas ir išlaidas, peržiūrėti sukauptas lėšas II bei III pakopos pensijų fonduose, kitas santaupas, užgyventą turtą, jo panaudojimo galimybes bei pamėginti prognozuoti finansinę situaciją išėjus į pensiją.

Viena didžiausių daromų klaidų – iliuzija, kad išėjus į pensiją savaime sumažės ir išlaidos. Kad tai nėra tiesa, galite suprasti prisiminę, pavyzdžiui, savo paskutiniąsias atostogas – ar jų metu tikrai pavyko išleisti mažiau pinigų nei anksčiau? Ar atvirkščiai – išlaidos tik padidėjo? Be to, verta dėmesį atkreipti ir į finansinius įsipareigojimus – iki numatyto pensijos laiko kaip įmanoma labiau reikėtų juos sumažinti.

Mažesnis būstas – mažiau išlaidų

Analizuodami savo išlaidas visų pirma turėtumėte išskirti tas, be kurių negalėsite apsieiti – maisto, būsto ir t.t. Be to, svarbu atkreipti dėmesį, kad pensiniame amžiuje stipriai išaugs ir išlaidos vaistams, vizitams pas medikus, todėl patartina šiam tikslui atsidėti dalį santaupų. Apie išlaidas pramogoms, tokioms kaip kelionės, kultūra ir panašiai, galite galvoti tik tuo atveju, jei būtinųjų išlaidų dalį padengia pusė jūsų būsimų pajamų. Jei matote, kad turimi finansiniai ištekliai nepadengia net būtinųjų išlaidų, reikia galvoti apie galimybes užsidirbti papildomai net ir pensiniame amžiuje arba atidėti išėjimą į pensiją vėlesniam laikui.

Dar vienas, ne visiems į galvą ateinantis, tačiau itin svarbus klausimas artėjant pensijai – kur gyvensiu sulaukęs pensinio amžiaus? Tiesa, daugeliui šis klausimas gali nuskambėti gana keistai, o atsakymas nė nesvarstytinas – savo namuose. Vis dėlto atsakant į šį klausimą vertėtų racionaliai pasverti savo finansinę situaciją ir suprasti, kad išėjus į pensiją mėnesinės pajamos dažniausiai sumažėja. Visiems žinoma, kad paprastai didelę dalį pajamų tenka atriekti būsto išlaikymui, todėl vertėtų pagalvoti apie išlaidų mažinimą būtent gyvenamosios vietos kaina. Galbūt jūs gyvenate itin dideliame name, kurio erdvės neišnaudojate, ji jums nėra reikalinga – galite pagalvoti apie persikėlimą į mažesnį būstą.

Nebijokite konsultuotis

Svarbu nuolat ieškoti galimybių taupyti pinigus pensijai. Tiesa, reikia žinoti, kad šiuo gyvenimo laikotarpiu itin rizikingoms investicijoms jau ne laikas, tačiau jei jūsų pensija tik po 10 – 15 metų, pernelyg konservatyvių taupymo metodų taip pat dar neverta taikyti.

Patartina susipažinti ir su esamų santaupų išmokėjimo galimybe, taip pat su santaupų didinimo priemonėmis – gal atėjo laikas keisti pasirinktus investavimo sprendimus? Ypatingai svarbu darant išvadas ir laikantis jau priimtų sprendimų reguliariai konsultuotis su savo finansų patarėju, kuris žinodamas jūsų finansinę situaciją gali geriausiai patarti, kaip kaupti pensijai būtent jūsų individualiu atveju. Žinoma, itin naudinga idėjomis dalintis ir su šeima, vaikais, kuriems lengviau suprasti šių dienų aktualijas ir patarti, kokios taupymo priemonės yra geriausios.

Komentarą parengė „Danske Capital investicijų valdymas“ generalinis direktorius Darius Kuzmickas

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.