EK perspėja apie nerimą keliančią situaciją ES pramonėje

Situacija Europos Sąjungos (ES) pramonės sektoriuje kelia nerimą dėl prarandamų pozicijų produktyvumo ir užimtumo srityse, trečiadienį perspėjo Europos Komisija.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:04 PM

Kaip informuoja „EUbusiness“, dviejose atskiruose pranešimuose apie konkurencingumą EK pateikė niūrų pramonės Europoje paveikslą, pabrėždama žymų investicijų sumažėjimą ir vangią vidaus paklausą.

Ataskaitoje pastebimas didžiulis atotrūkis tarp bloko dinamiškiausių šalių, kaip Vokietija, ir atsiliekančių valstybių, ypač esančių pietinėje ir rytinėje dalyse.

Pastaruoju metu vis daugėja pranešimų apie uždaromas gamyklas Europoje arba nykstančius ar perkeliamus už ES ribų ištisus užimtumo kompleksus, teigia Europos Komisija.

Atsižvelgdama į pavojingą tendenciją regione, kiek anksčiau ES išsikėlė ambicingą uždavinį pakelti pramonės lygį iki 20 proc. šalies BVP, bet 2013 m. vasarą ši dalis tesiekė 15 proc. ir toliau smuko.

„Mums dar labai toli iki prieškrizinio lygio, - per spaudos konferenciją sakė Europos Sąjungos pramonės komisaras Antonio Tajanis. - Europa praranda dirvą po kojomis“.

Savo ataskaitoje EK pastebi „nerimą keliančią situaciją dviejose esminėse bet kurios ekonomikos srityse, kaip gamybos našumas ir užimtumas“.

Gamybos našumas, kitados svarbi atrama daugelyje Europos šalių, dabar atsilieka nuo Jungtinių Valstijų ir Japonijos, sakė komisaras.

„Ypač daug problemų šiuo atžvilgiu pastebima Italijoje, - sakė A.Tajanis, - Deindustrializacija čia tokia ryški, kad šiuo metu ji pasiekusi Graikijos ir Portugalijos lygį“.

Ispanijoje gamybos našumas stipresnis dėl čia įgyvendintų reformų, sakė A.Tajanis.

Pažvelgus iš šviesiosios pusės, bendras pramonės lygis ES 2012-2013 metais išliko stabilus, net jei jos dalis visos ekonomikos atžvilgiu susitraukė.

Be to, eksportas ES, lyginant su JAV ir Japonija, išaugo. 2012 m. pasiektas 316 mlrd. eurų prekybos perteklius.

Ši ataskaita bus svarstoma ketvirtadienį prasidedančiame ES pramonės ministrų susitikime. Pramonės atsigavimas bus viena iš temų ir per ES vadovų susitikimą, numatytą kitų metų vasarį.

Antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, ES ekonomika išaugo 0,4 proc., o euro zonos valstybės pagaliau pasitraukė iš 18 mėnesių trukusios recesijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.