Buka JAV politikų priešprieša žaloja jų ekonomiką

Šiandien Lietuvoje mažai kas beprisimena, kad pastarąjį kartą JAV vyriausybės darbas buvo nutrauktas prieš 17 metų. Tačiau į sekso skandalą su tuomečiu prezidentu Billu Clintonu patekusios Monicos Lewinsky vardas žinomas daugeliui. Įdomu tai, kad šie dalykai yra susiję, nes tuo metu, kai ne patys svarbiausi Baltųjų rūmų darbuotojai sėdėjo namie, praktikantai, kaip M.Lewinsky, gavo progą su prezidentu praleisti daugiau laiko.

Spalio 1 diena prasidėjo dalinis JAV vyriausybės darbo sustabdymas<br>„Reuters“ nuotr.
Spalio 1 diena prasidėjo dalinis JAV vyriausybės darbo sustabdymas<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 1, 2013, 1:08 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:06 PM

Po spalio 1 dienos vyriausybės sustabdymo sekso skandalų galbūt ir nesulauksime, tačiau visos kitos su juo susijusios problemos tikrai išliks.

Šiandien JAV gyventojai negalės apsilankyti savo nacionaliniuose parkuose, negalės pateikti prašymų dėl neįgalumo arba paso pratęsimo. Neveikia tokios vyriausybinės įstaigos, kaip mokesčių inspekcija, įvairios prekes ir paslaugas prižiūrinčios komisijos, uždaryti įvairūs monumentai ir lankytinos vietos.

Maždaug 800 tūkst. federalinių įstaigų darbuotojų priversti išeiti nemokamų atostogų.

JAV iš viso gyvena per 300 mln. žmonių, federaliniai darbuotojai sudaro tik beveik 0,3 proc., tad didesnės įtakos šalies ekonomikai jų atostogos nepadarys. Labiau pakenkti galėtų tik ilgiau užsitęsęs vyriausybės nedarbas.

Akcijų biržos į JAV vyriausybės darbo sustabdymą reagavo pakankamai konservatyviai, taigi ir iš jų pusės didesnių problemų ekonomikai kilti neturėtų.

Didžiausią žalą JAV ekonomikai daro šalį į kampą užspeitę ją valdantys politikai, dergiantys jos vardą ir žalojantys reputaciją.

Atrodo apgailėtinai

Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis į sustabdytą JAV vyriausybės darbą reagavo ironiškai.

„2013 metų spalio 1 d. – diena, kai Lietuva pralenkė JAV. Nuo šiandien didėja kai kurių Lietuvos valstybės tarnautojų atlyginimai, o nemaža dalis JAV federalinių įstaigų darbuotojų, nepatvirtinus kitų metų biudžeto, išeina nemokamų atostogų (ir apie kompensancijas net svajoti negali). Smagu gyventi turtingoje valstybėje“, – savo paskyroje socialiniame tinkle rašė jis.

Tačiau paprašytas įvertinti rimtai, jis sakė, kad JAV politikų nesugebėjimas susitarti dėl paprastų dalykų (negali patvirtinti biudžeto) atrodo apgailėtinai.

N.Mačiulio manymu, sveikatos apsaugos reformą visais būdais sustabdyti bandę respublikonai jau ėmėsi kraštutinių priemonių.

Jų dominuojamų Atstovų Rūmų atsisakymas priimti biudžetą – viena jų. Ekonomistas tokį elgesį pavadino vaikišku politikų užsispyrimu, buka konfrontacija ir šiurkščiu politiniu šantažu.

Netrukus JAV laukia dar viena kompromiso reikalaujanti problema – skolos limito pakėlimas. Tačiau po vyriausybės darbo sustabdymo dar vienas šalies ekonomiką stabdantis įvykis būtų per daug ekstremalu net ir JAV.

Gina savo principus?

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas principingą respublikonų poziciją visais įmanomais būdais priešintis, jo žodžiais, kontroversiškai vertinamai sveikatos apsaugos reformai, pagyrė.

„Aš ir pats Barako Obamos politiniu prioritetu laikomą reformą vertinu kaip nenaudingą JAV žmonėms, – sakė jis. – Tai, kad politikai gina mokesčių mokėtojų teises, yra sveikintina.“

Ž.Šilėnas priminė, kad Belgija be vyriausybės išgyveno daugiau nei metus, tad JAV atvejis nėra kažkuo išskirtinis ar labai neigiamas.

Atvirkščiai, jis gana gerai įvertino tai, kad politikai nebijo parodyti, jog valdžią oficialiai galima „uždaryti“.

„Kad ir laikinai, kad ir su šou elementais. Valdžia sau nuolat mėgsta suteikti kone dieviškų galių, nors realiai ji atlieka du vaidmenis.

Pirma, surenka mokesčių mokėtojų pinigus. Antra, teikia paslaugas, kurias, arba jau teikia rinka (pavyzdžiui, taksi), arba kurių valdžia neleidžia (ar trukdo) teikti kitiems (pavyzdžiui, leidimų pradėti verslą išdavimas)“, – socialiniame tinkle rašė Ž.Šilėnas.

Jis taip pat pastebėjo, kad JAV vyriausybės darbo sustabdymas nėra tolygus tokiam pačiam sustabdymui Lietuvoje, nes ten daug daugiau galių turi atskirų valstijų valdžios atstovai, formuojantys ir valdantys atskirus nuo federalinio biudžetus.

FED sprendimas buvo teisingas

N.Mačiulis teigiamai įvertino rugsėjo viduryje JAV federalinio atsargų banko sprendimą nenutraukti ūkio skatinimo programos.

Nors tada FED sprendimo pagrindine priežastimi galimas vyriausybės darbo nutraukimas nebuvo, tačiau jam įvykus skatinimo nenutraukimas tikrai nepakenks.

Juolab, kad dar neaiški skolos limito pakėlimo istorijos eiga, o vis dar trapų atsigavimą demonstruojančiai JAV ekonomikai bet kokie stipresni jį stabdantys gūsiai yra kenksmingi.

JAV vyriausybės darbas sustabdytas buvo 17 kartų

Per pastaruosius 40 metų JAV vyriausybė savo darbą dėl lėšų stygiaus buvo sustabdžiusi jau 17 kartų.

Pirmą kartą tai įvyko 1977 m., kitais metais tai pasikartojo dar tris kartus. Tada darbas nevyko iš viso 28 dienas. 1979 m. vyriausybė neveikė 17 dienų.

Devintajame dešimtmetyje vyriausybės darbas tris kartus buvo sustabdytas savaitgaliais. Pastarieji du sustabdymai 1996 m. kartu sudėjus truko 26 dienas.

Spalio 1 d. prasidėjęs vyriausybės darbo sustabdymas tiek ilgai trukti neturėtų.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.