Ūkio banko turto vertė – po paslapties skraiste

Kiek vertas bankrutuojančio Ūkio banko turtas? Net du kartus nukeltas jo vertinimas galiausiai visiškai įstrigo.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 1, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:24 PM

Ūkio banko turto vertinimą turėjo atlikti audito bendrovė „KPMG Baltics”. Vertintojai du kartus prašė atidėti terminą, iki kurio galima pateikti ataskaitą, rašo "Lietuvos rytas".

Praėjus net ir šiam laikotarpiui, turto vertė nepaaiškėjo: „KPMG Baltics” taip ir nesuspėjo atlikti savo darbo. Banko kreditoriai piktinasi, kad taip elgiamasi tyčia.

Neįvykdė įsipareigojimų

„Vertintojai neįvykdė savo įsipareigojimų, žinodami, kad daugiau termino atidėjimų nebus”, – sakė Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Pasak jo, audito bendrovė iki rugsėjo 27 dienos turėjo pateikti vertinimo ataskaitą.

Anksčiau auditoriai skundėsi, kad užtrunkama pateikti informaciją, projektas yra didelės apimties ir techniškai labai sudėtingas. Todėl esą ir nebuvo galima numatyti kliūčių.

Ūkio banko kreditoriai aiškino nujautę tokį scenarijų – mat paaiškėjus, kad banko turtas vertingesnis, nei manyta, Šiaulių bankui tektų gerokai paploninti piniginę. Bet Lietuvos bankas esą to irgi nenori.

„Visiems juk aišku, kad turto vertė yra didesnė, nei skelbiama, todėl vertintojams sunku apsispręsti. Jie paprasčiausiai negali pranešti, kad turtas yra gerokai vertingesnis. Juk užsakovas yra Lietuvos bankas”, – „Lietuvos rytui” teigė Ūkio banko kreditorių iniciatyvinės grupės vadovas Ričardas Daliboga.

Kreditoriai baiminasi, kad turtas, kurį pardavus būtų grąžinamos lėšos kreditoriams, gali būti iššvaistytas.

Viskas dėl stadiono?

Šiaulių bankas perėmė 1,9 milijardo litų vertės Ūkio banko turto. Jei paaiškėtų, kad jis yra didesnės vertės, Šiaulių bankui tektų grąžinti 800 milijonų litų. Tai – skirtumas tarp perimto Ūkio banko turto ir įsipareigojimų.

Jei paaiškėtų, kad turtas menkesnis, valstybė turėtų sumokėti. Tačiau neabejojama, kad Ūkio banko turtas, kurio didelę dalį sudaro sostinės Žalgirio stadionas, vertas gerokai didesnių pinigų, nei manyta iki šiol.

„Absurdas, kad valstybei teko mokėti. Kodėl Šiaulių bankui leista perimti tik tai, ką norėjo, o ne viską? Realiai jie turėjo perimti visus įsipareigojimus”, – įsitikinęs R.Daliboga.

Ūkio banko kreditoriai mano, kad šitaip ruošiamos sąlygos Šiaulių bankui nebrangiai perimti didžiausią turto kąsnį – „Žalgirio” stadioną Vilniuje.

Jų įsitikinimu, bandoma nustatyti tokią stadiono vertę, kuri būtų palanki Šiaulių bankui. Kad Šiaulių bankas labiausiai suinteresuotas įsigyti „Žalgirio” stadiono teritoriją, anksčiau yra kalbėję kai kurie nekilnojamojo turto sektoriaus žaidėjai.

Bankų prievaizdai tyli

Kreditoriai taip pat reikalauja Lietuvos banko imtis veiksmų.

„Kodėl dabar tyli centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas? Jeigu priėmė sprendimą uždaryti Ūkio banką, tegul pasirūpina, kad turtas būtų įvertintas.

Bet nėra jokios reakcijos”, – piktinosi R.Daliboga.

Kreditoriai sako negaunantys jokios informacijos, kol nėra sukurtas komitetas.

Bankrutuojančio Ūkio banko kreditorių komitetą ketinama išrinkti šį mėnesį. Šiuo metu jie buriasi savarankiškai.

Jie siekia atgauti 1,32 milijardo litų.

Iš viso pateikta 1550 reikalavimų, nors siūlymai juos pateikti buvo išsiųsti daugiau nei 11 tūkstančių banko kreditorių.

Tuo metu Ūkio banko bankroto administratorius jau užsiminė apie teisinius veiksmus prieš įsipareigojimų nevykdančią audito bendrovę.

„Prieš imdamiesi galimų teisinių veiksmų, apsvarstysime visas galimas pasekmes.

Reikia nuspręsti, kaip tęsime procesą, kad užtikrintume kreditorių interesų apsaugą”, – sakė Ūkio banko bankroto administratorius G.Adomonis.

Auditoriai nejaučia jokios kaltės

Turto vertintojai kratosi kaltinimų. Audito bendrovės „KPMG Baltics” partneris Domantas Dabulis „Lietuvos rytui” teigė, kad paskutinį turto vertinimo atskaitos projektą savo klientams – Ūkio bankui ir Šiaulių bankui išsiuntė rugsėjo 9 dieną.

„Nuo to laiko dėjome visas pastangas siekdami išspręsti abiejų mūsų klientų iškeltus klausimus. Praėjusią savaitę klientams pateikėme jų prašytą papildomą informaciją dėl tam tikrų vertinamų objektų, taip pat kvietėme klientus susitikti ir susitikimo metu aptarti likusius klausimus”, – sakė D.Dabulis.

Pasak jo, klientų pageidavimu susitikimas yra planuojamas šią savaitę. „Mes tikimės pateikti galutinę ataskaitą per kelias dienas po susitikimo”, – žadėjo audito bendrovės atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.