Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos - landa korupcijai?

Seimas dvigubai - nuo 100 tūkst.

Įtariama, kad pakeitimais siekiama ne supaprastinti viešuosius pirkimus, o atverti kelią didesnei korupcijai ir neracionaliam lėšų panaudojimui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Įtariama, kad pakeitimais siekiama ne supaprastinti viešuosius pirkimus, o atverti kelią didesnei korupcijai ir neracionaliam lėšų panaudojimui.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:11 PM

Parlamentarai antradienį priėmė prieštaringai vertinamas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas: už pataisas balsavo 71 Seimo narys, o susilaikė trys parlamentarai.

Kai kurie Seimo nariai prognozavo, kad įstatymas būtų „antras įstatymas po biudžeto, kuris turės didžiausios naudos šalies finansams“, kiti - kad dėl pataisų viešieji pirkimai „bus sunkiau kontroliuojami“.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys ir konservatorė Agnė Bilotaitė pataisų priėmimą susiejo su 2014-2020 metais Lietuvą pasieksiančia Europos Sąjungos finansine parama.

Parlamentarė anksčiau žadėjo kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji jas vetuotų.

Pataisas kritikuoja ir dalis parlamentarų, ir prezidentūra, ir nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ - esą pakeitimais siekiama ne supaprastinti viešuosius pirkimus, o atverti kelią didesnei korupcijai ir neracionaliam lėšų panaudojimui.

Viešųjų pirkimų liberalizavimas, supaprastinant mažos vertės pirkimų procedūras, mažintų skaidrumą, teigia Lietuvos prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas.

„Kai atsiranda bandymų šį įstatymą tarsi liberalizuoti, prisidengiant gražia idėja, kad jis būtų liberalesnis, mažiau reikėtų formalių reikalavimų, procedūrų, bet prezidentė mano, kad taip atveriamos galimybės korupcijai, neskaidriam biudžeto lėšų panaudojimui.

Ta prasme, tiekėjai visada turės užsakymų, kiti tiesiog neturės informacijos apie tai, kokių prekių, ar paslaugų mūsų valstybei reikia“, - Žinių radijui antradienį sakė N.Udrėnas, komentuodamas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurias antradienį ketina priimti Seimas.

Anot jo, bandant mažos vertės pirkimams nustatyti minimalius viešumo ir skaidrumo reikalavimus ir padidinus tokių pirkimų ribas, tiek valstybės priežiūros institucijos, tiek rinkos dalyviai neteks išankstinės kontrolės galimybės.

„Dėl beveik visų valstybės viešiesiems pirkimams išleidžiamų lėšų, tai tikrai susidarys ydinga situacija, o viešumas sudaro išankstinės kontrolės galimybes“, - pridūrė šalies vadovės patarėjas.

Anot jo, valstybė viešuosiuose pirkimuose kasmet išleidžia apie 10-12 mlrd. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.