Latvija netrukus turės eurą. Ar Lietuvai verta sunerimti?

Nors kaimyninė Latvija po trijų mėnesių priklausys euro zonai ir tikisi, jog tai padės pritraukti daugybę užsienio investuotojų, Lietuva baimintis neturėtų, praneša lrt.lt.

Nors kaimyninė Latvija po trijų mėnesių priklausys euro zonai ir tikisi, jog tai padės pritraukti daugybę užsienio investuotojų, Lietuva baimintis neturėtų<br>123rf nuotr.
Nors kaimyninė Latvija po trijų mėnesių priklausys euro zonai ir tikisi, jog tai padės pritraukti daugybę užsienio investuotojų, Lietuva baimintis neturėtų<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Andrulevičiūtė

2013-10-02 13:00, atnaujinta 2018-02-21 14:08

„Latvija įgyja pranašumą prieš kaimynes – joje nelieka valiutos rizikos. Tačiau savo konkurencingumu lenkiame Latviją. Be to, kiekvienas užsienio investuotojas turi savus kriterijus, o valiuta lemiamo vaidmens čia nevaidina“, – tikina „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Finastos“ ekonomistė Rūta Medaiskytė teigia, kad būdama euro zonoje, valstybė gali pigiau skolintis, finansuoti savo įsipareigojimus, poreikius. „Ekonomika yra labiau integruota į tarptautinę rinką, tad jai yra lengviau funkcionuoti, ji moka mažesnes rizikos premijas. Kompleksiškai žiūrint, galbūt Latvija bus pasitikima kiek labiau“, – svarsto R.Medaiskytė.

Savo ruožtu N.Mačiulis pažymi kad, kiekvieno investuotojo sprendimas priklauso nuo daugybės faktorių: iš kokios valstybės jis ateina, kokiame sektoriuje vysto veiklą, investicijai pasirinktos šalies korupcijos lygio, nuosavybės teisių apsaugos, politinės aplinkos stabilumo ir daugybės kitų, tarp kurių valiuta nėra lemiamas kriterijus.

„Bandant pamatuoti, kuri šalis daugybe atžvilgių yra pranašesnė, sunku išvesti vidurkį. Tačiau svarbu pastebėti, kad Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingumo indekse Lietuva yra geresnėje pozicijoje nei Latvija. Pasaulio banko „Doing business“ reitinguose Latviją taip pat lenkiame“, – konstatuoja ekonomistas.

Be to, pasak N.Mačiulio, kai valstybių ekonomikos yra tokios panašios, sprendžiant, kur įmonė nori vystyti veiklą, svarbesnis kriterijus gali būti ir gyventojų skaičius valstybėje: „Jei įmonė planuoja gaminti produkciją ir teikti paslaugas tik vidaus rinkoje, žinoma, Lietuva yra patrauklesnė negu Latvija ar Estija, nes ji turi daugiau gyventojų.“

R.Medaiskytės teigimu, užsienio investuotojams euro turėjimo faktas šalį turėtų padaryti patrauklesnę. Ypač tada, kai kaimynystėje – labai panašios ekonomikos. Anot ekonomistės, euro turėjimas gali būti laikomas tam tikru šalies kokybės, stabilumo ženklu, jei investuotojas veikia Europoje ir jam aktualus šis finansinis aspektas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.