R.Kuodis: „Amerika nori didelių nemalonumų“

Sunku pasakyti, ar vidinis nesusikalbėjimas Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) gali išaugti į dar vieną krizę pasaulyje, tačiau reikia tikėtis, kad JAV po kelių dienų ateis į šaltą protą, LRT radijo laidai „60 minučių“ sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, ekonomistas Raimondas Kuodis, praneša lrt.lt.

Anot R.Kuodžio, B.Obamos inicijuota sveikatos apsaugos reforma, dėl kurios suremtos ietys, yra nuostabi.<br>D.Umbraso nuotr.
Anot R.Kuodžio, B.Obamos inicijuota sveikatos apsaugos reforma, dėl kurios suremtos ietys, yra nuostabi.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „60 minučių“

Oct 2, 2013, 12:40 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:08 PM

„Kažkada garsus ekonomistas Johnas Maynardas Keynesas mėgdavo kartoti tokią frazę: „Jūs nustebtumėte sužinoję, su kiek mažai smegenų yra valdomas pasaulis“. Tai šitas atvejis tik ir patvirtina tą genialią frazę, nes JAV yra šalis, kuri gali bankrutuoti, tik jei pati to nori. Ji yra visiškai suvereni monetarinė sistema, valstybė pati spausdina savo pinigus, doleris nekonvertuojamas, į jokius auksus nekeičiamas. Už nugaros JAV turi centrinį banką, kuris bet kada gali atspausdinti tiek pinigų, kad valstybė visada patenkintų savo įsipareigojimus kreditoriams“, - aiškino R.Kuodis.

Anot jo, dabar viskas eina į tai, kad Amerika lyg pati nori didelių nemalonumų. Vienas nemalonumas įvyko dėl to, kad dvi pagrindinės partijos – respublikonai ir demokratai – susikirto dėl Baracko Obamos inicijuotos sveikatos apsaugos reformos, kuri iš tikrųjų yra nuostabi reforma – 40 mln. amerikiečių gaus sveikatos draudimą.

„Respublikonai bijo, kad ta reforma bus labai sėkminga. Panašu, kad taip ir bus, rezultatai turėtų būti puikūs, turint omenyje, kiek yra neefektyvi JAV sveikatos apsaugos sistema, kur sveikatos apsaugai išleidžiama vos ne 16 proc. BVP, žmonės negyvena ilgiau nei Kanadoje ar Prancūzijoje, kur žmonės sugeba suktis su trečdaliu mažiau lėšų“, - aiškino R.Kuodis.

R.Kuodis mano, kad JAV jau būtų išėjusi iš didelės krizės. Bet, kadangi politikai nepagrįstai išsigando biudžeto deficito ir pradėjo mažinti išlaidas labai ne laiku, tai visas pasaulis jaučia pasekmes, o šitas paskutinis įvykis – naujausias iš tos serijos, kai politikai nelabai supranta, kokia prasmė yra biudžeto deficito, valstybės skolų, stabilizuojant ekonomiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?