JAV respublikonai pripažįsta pralaimėję kovą dėl skolinimosi ribos, bet žada ją tęsti

Jis - ne vienintelis neišgąsdintas respublikonas.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:06 AM

Ketvirtadienio rytas po jų pralaimėjimo Kongrese žada politines pagirias daugeliui ultrakonservatyviojo „Arbatėlės“ judėjimo remiamų respublikonų Atstovų Rūmuose.

Jų strategija per fiskalinę krizę stoti prieš „Obamacare“ („Obamos priežiūra“) pramintą istorinį sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos įstatymą nedaug ką tedavė, jei nekalbėsime apie dvi savaites trukusį dalies vyriausybės institucijų uždarymą, pavojingą priartėjimą prie JAV nemokumo, smukusį populiarumą ir vidaus rietenas, kurios atstūmė nuosaikiuosius ir iškėlė klausimų dėl pačios partijos krypties.

„Šiandien mes pralaimėjome“, - pripažino Atstovų Rūmų respublikonas Mickas Mulvaney eidamas per JAV Kapitolijų, kur susilpnintas Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris sušaukė savo frakciją norėdamas pranešti, kad trečiadienio susitarimas nemokumui išvengti tik minimaliai apkarpys „Obamacare“.

Tačiau „jei žmonės galvoja, kad mes baigėme kovą dėl išlaidų, skolų, deficito, „Obamacare“, religinių laisvių (ir) lygios apsaugos, jie klysta“, sakė M.Mulvaney.

Jis - ne vienintelis neišgąsdintas respublikonas.

„Kovojome teisingą kovą“ ir buvo „absoliučiai verta“, pareiškė Atstovų Rūmų narė Michele Bachmann, kuri 2010-aisiais inicijavo „Arbatėlės“ frakciją Atstovų Rūmuose.

M.Bachmann ir kiti savo „kryžiaus žygį“ prieš „Obamacare“ sieja su reikalavimu smarkiai mažinti federalines išlaidas, ir sako, kad didžiulė JAV valstybės skola, kuri šiuo metu yra beveik 16,7 trilijono dolerių, tik temps žemyn šalies ekonomiką.

Kai kas tvirtina, kad atsisakius kovos dėl skolinimosi „lubų“ griežtosios linijos šalininkams bus sunkiau grumtis būsimuose biudžeto mūšiuose. Į vieną iš jų Vašingtonas įsitrauks dar šiais metais, kai demokratai norės panaikinti automatinius išlaidų apkarpymus, kuriems pritaria daugelis respublikonų.

„Kadangi kapituliavome dėl šito, ... turime mažesnį įtikimumą eidami į kitas (fiskalines kovas)“, - sakė Atstovų Rūmų narys Thomasas Massie.

Šis „Arbatėlės“ judėjimo remiamas naujokas nepaisydamas ekonomistų tvirtino, kad JAV Iždo departamentas būtų galėjęs netrumpą laiką išvengti nemokumo - net ir nebegalėdamas skolintis.

„Amerikiečiai nori, kad kas nors pasipriešintų čionykščiam isteblišmentui, o mes taip ir darėme“, - sakė T.Massie.

Dabartinis ultrakonservatyviojo judėjimo vėliavnešys senatorius Tedas Cruzas - dar vienas naujokas - tapo Kongreso susipriešinimo simboliu ir užsitraukė rūstybę, padėdamas nulemti vyriausybės institucijų uždarymą.

Tačiau trečiadienį jis tvirtino, kad jo ir Atstovų Rūmų konservatorių kova buvo „puiki pergalė“ ir „drąsos pademonstravimas“.

Kai kurie kiti respublikonai perspėjo nedaryti tokių išvadų.

„Visų pirma turėtume blokuoti Tedą Cruzą“, - žurnalistams sakė Atstovų Rūmų narys respublikonas Peteris Kingas, kai jo buvo paklausta apie kelią į priekį jo partijai.

P.Kingas ne kartą akcentavo, kad respublikonai po federalinių agentūrų uždarymo ir nemokumo grėsmės, dėl kurių amerikiečiai, kaip rodo apklausos, daugiausia kaltina konservatorius, gali atsidurti politinėje dykumoje.

„Mes gyvi, tai svarbu, (bet) tai tikrai nebuvo pergalė“, - apie minimą kovą sakė P.Kingas.

Vienas konservatyviausių Atstovų Rūmų narių Timas Huelskampas sakė, jog ši krizė parodė, kad apsimoka priešintis Vašingtono isteblišmentui.

„Mes pralaimėjome mūšį, bet jei išeitumėt už (Vašingtono) Žiedinio kelio, ... (pamatytumėte, kad) laimime karą“, - sakė jis, pridūręs, jog nesvarbu, kad šis karas laimimas tik „raudonosiose“ valstijose, kurių gyventojai balsuoja daugiausia už respublikonus.

„Pagaliau kažkas priešinasi administracijai, kuri daro ekscesus penkerius metus ... Tad vertinga iš tikrųjų priešintis“, - sakė jis.

Daugelis iš tų, kuriuos kritikai pašaipiai vadina „nemokumo neigėjais“, šį naujausią nesėkmingą mūšį lygina su sporto rungtynėmis, kai pralaimintys žaidėjai įgyja svarbios patirties.

„Kartais, kai pralaimi, laimi kitą kartą“, - sakė Atstovų Rūmų narys respublikonas Mattas Salmonas, kuris 2000-aisiais paliko Kongresą, bet po 12 metų buvo išrinktas naujai kadencijai.

„Sužinai savo varžovų silpnąsias puses, kažką sužinai apie savo stipriąsias puses ir išmoksti visu tuo pasinaudoti“, - sakė jis.

Tačiau jei tai reikš tokią pačią taktiką po trijų mėnesių, kai Kongresas turės sutarti dėl plataus masto biudžetinio susitarimo arba išgyventi dar vieną cirką dėl pastangų užtikrinti vyriausybinių institucijų darbą tolesnes 90 dienų, nuosaikūs respublikonai gali ir sukilti.

„Tai, kur esame šiandien, tiesiog parodo, kad tai nebuvo protinga strategija ... ir kad jau laikas judėti į priekį“, - sakė senatorė Kelly Ayotte, paklausta, ko „Arbatėlės“ konservatoriai gali pasimokyti iš dviejų pastarųjų savaičių.

„Jeigu jie sako, kad po trijų mėnesių vėl iškils finansavimo sustabdymo klausimas, tada jie nieko nepasimokė“, - piktinosi ji.

Tačiau M.Salmonas sakė, kad šio mėnesio fiskalinę poziciją bus verta kartoti.

„Nesigailiu kovojęs, - sakė jis. - Kova nesibaigė. Tai tik pirmasis raundas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.