A.Zuokas perspėjo – metų gale Vilniui gresia paralyžius

„Nežinia, kaip gyvensime paskutinius du šių metų mėnesius. Neatmestinas variantas, kad teks pasekti JAV pavyzdžiu ir prisieis kokiam mėnesiukui užsidaryti“, - nelinksmai prognozuoja Vilniaus savivaldybės meras Artūras Zuokas.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Oct 24, 2013, 12:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:28 PM

Šiandien sostinei trūksta lėšų, kad galėtų finansuoti einamąsias išlaidas lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Jei nepavyks rasti sprendimų, kaip papildyti miesto biudžetą, savivaldybės įstaigų darbuotojams kalėdinės atostogos gali prasidėti jau gruodžio 1-ąją. Tiesa, atostogos būtų nemokamos.

Anot A.Zuoko, savivaldybę į keblią padėtį įstūmė praėjusioji Vyriausybė, kuri Seimui tvirtinti pateikė 30 mln. litų mažesnį biudžetą nei jis buvo 2011 metais.

„Nuo pat pradžių sakėme, kad šiais metais Vilniaus miestui finansuoti savo būtiniausias išlaidas – kad veiktų mokyklos, kad būtų apšviestos gatvės, kad važinėtų viešasis transportas, trūks 50 mln. litų. Finansų ministerija mums yra paskolinusi 27 mln. litų.

Tačiau dar iki šiol nesame sutarę, kad mums būtų kompensuotos negautos pajamos – 27 mln. litų – už tai, kad Finansų ministerijos iniciatyva buvo pakeistas nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimas, po kurio bankai, lizingo įmonės už daugelį turto nemoka nekilnojamojo turto mokesčio“, - komentavo Vilniaus meras.

Jo teigimu, sumažinti Vilniaus biudžetą buvo didžiulė praėjusios Vyriausybės politinė avantiūra, nulemta politinių sumetimų.

„Jei nerastume sprendimų, visiškai tikėtina, kad gruodį mums reikės uždaryti visas savivaldybės įstaigas. Kitų metų biudžetas Vilniaus miesto savivaldybei numatytas gerokai palankesnis – jame turėtų atsirasti apie 100 mln. litų papildomų pajamų. Tačiau tai bus tik kitąmet. Mums reikia išgyventi lapkritį ir gruodį, o situacija yra labai sunki“, - kalbėjo A.Zuokas.

Vilniaus savivaldybės padėtis kiek primena prieš kurį laiką JAV ištikusią padėtį. 

Šį mėnesį JAV valdantiesiems nesutarus dėl skolos „lubų“ buvo kilusi grėsmė likti be patvirtinto biudžeto, o vykstant politikų ginčams teko uždaryti valstybines įstaigas.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.