2014-ųjų kainos: gerų žinių daugiau nei blogų

Mažiau už elektrą, dujas bei šildymą. Bet daugiau už rūkalus ir alkoholinius gėrimus. Šie metai atpigins komunalines paslaugas, o produktus pabrangins nebent tik simboliškai.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jan 1, 2014, 2:03 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:36 AM

Brangs cigaretės

Šiais metais daugiau išlaidauti teks rūkoriams. Nuo kovo 1-osios vidutiniškai 4 proc. didėja akcizo mokestis tabako gaminiams. Tad pakelis cigarečių vidutiniškai brangs apie 30 centų.

Lietuva yra įsipareigojusi kasmet didinti akcizą rūkalams ir 2018 metais pasiekti ES reikalaujamą minimalų dydį.

Cigarilių pakelis dėl ūgtelėjusio akcizo pabrangs maždaug 20 centų.

Tabako pramonės atstovai teigia, kad cigarečių pabranginimas neturėtų labai paveikti legalios rinkos.

Nuo kovo 1-osios šiek tiek brangsta ir kai kurie alkoholiniai gėrimai, nes jiems taip pat didėja akcizo mokestis. Tam šią vasarą taip pat pritarė Seimas.

Alaus butelis pabrangs maždaug 3 centais, vyno – 16 centų. Už degtinės butelį reikės primokėti 11 centų.

Šildymas – pigiau

Būsto šildymas kitąmet turėtų atsieiti pigiau. Dėl pingančių dujų kai kuriuose miestuose gyventojų sąskaitos bus mažesnės 15 proc. nei praėjusį sezoną.

Individualių namų gyventojai, kurie šildosi dujoms, mokės irgi mažiau. Kubinis metras dujų jiems pinga nuo 2,09 iki 1,82 lito. Privačių namų gyventojai vidutiniškai kitais metais sutaupys 540 litų, palyginti su praėjusiu sezonu.

Nors išlaidos elektrai gyventojų biudžete nesudaro reikšmingos sumos, tačiau kainos ir čia mažėja. Elektra gyventojams kitais metais mažės vidutiniškai beveik 3 centais už kilovatvalandč arba apie 5,2 procento.

Statistiniam namų ūkiui per metus tai leis sutaupyti apie 30 litų. Tiesa, užpernai už elektrą mokėjome dar pigiau.

Už degalus – ne daugiau

Didesnių pokyčių nematyti ir degalų kainų rinkoje. Šįmet neplanuojama didinti akcizo degalams, naftos kainų šuolio pasaulinėje rinkoje irgi nesitikima.

Tad bent jau pirmąjį ketvirtį benzino bei dyzelino kainos bus panašios į šiandienines. Pasak analitikų, aukšta naftos kaina laikėsi pakankamai ilgai, tad šįmet ji turėtų dar labiau kristi, jei rinka liks stabili.

Tad ir kelionės kaina visuomeniniu transportu, taip pat ir geležinkeliu neturėtų brangti.

Rimtų pokyčių nebus

Maisto kainos šįmet irgi neturėtų pernelyg keistis. Yra prielaidų manyti, kad gali šiek tiek pigti duonos gaminiai, o pieno produktai bent jau nebrangs.

„Jei nebus išorinių staigmenų, turėtų pigti ne tik energetinės paslaugos, bet ir būtini maisto produktai. Pavyzdžiui, duonos gaminiai“, - lrytas.lt sakė Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys.

Pasak jo, tai leidžia teigti grūdų kainos. „Jos yra 15 procentų mažesnės 2012-aisiais, tad turėtų pigti miltai, duonos gaminiai“, - sakė A.Gapšys. Šių metų pradžioje, pasak eksperto, turėtų pradėti mažėti ir pieno produktai, nes mažėjo supirkimo kainos.

Mėsos kainos prognozės – irgi optimistinės. „Atpigę grūdai sumažino pašarų kainą. Tad mėsos gaminiai turėtų pigti 5 procentais“, - suskaičiavo A.Gapšys.

Blogiausiu atveju, pasak jo, nėra jokio pagrindo augti būtiniausiems maisto priduktams.

Infliacijos prognozės irgi džiuginančios - Lietuvos bankas prognozuoja, kad šįmet ji ūgtels 1,5 proc.

Algos ūgtels

Kainų stabilumą turėtų išlaikyti ir tai, kad 2014-aisiais nesikeis Pridėtinės vertės mokestis, minimalus mėnesinis atlyginimas irgi greičiausiai nekis.

Tiesa, prognozuojama, kad dirbančiųjų algos turėtų kilti mažiausiai 5 procentais. Dėl to gali šiek tiek padidėti kai kurių paslaugų kainos.

Be to, už slenksčio trypčiojantis euras ir siekis atitikti reikalaujamas sąlygas vers išlaikyti stabilias kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.