Privačių miškų savininkai niršta dėl naujų mokesčių

Paskutinę Seimo rudens sesijos dieną Aplinkos apsaugos komitete pritarta Miškų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama dar bent 5 proc. padidinti mokesčių naštą privatiems miškų savininkams. Anot įstatymo pataisų iniciatorių, papildomi mokesčiai prisidėtų tenkinant bendrasias miško reikmes, o didžioji dalis lėšų neva būtų skirta miško keliams tvarkyti ir prižiūrėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 2:25 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:51 AM

„Seimo nariams derėtų žinoti, kad visi šalies transporto savininkai už degalus moka akcizo mokestį ir mokesčius už krovinines transporto priemones. Iš jų ir yra finansuojami visų kelių, taip pat ir miško kelių, tvarkymas ir priežiūra.

Be to, iš Kelių priežiūros ir plėtros programos kiekvienais metais skiriamos milijoninės sumos valstybės įmonėms miškų urėdijoms, kad jos prižiūrėtų miško kelius, einančius tiek per valstybinius, tiek per privačius miškus“, – teigė Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) valdybos pirmininkas Gintautas Kovalčikas.

Aplinkos apsaugos komiteto iniciatyvą kritikuojantis G. Kovalčikas sako, kad nesupranta Seimo narių noro skurdinti miško savininkus papildomais mokesčiais, nes privatūs miško savininkai ir taip moka nustatytą 15 proc. mokesčio tarifą už kiekvieną parduotą kubinį metrą medienos.

Jo teigimu, kol kas neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis, kam ir kada būtų naudojami surinkti pinigai. Be to, net ir dabar nėra žinoma, kiek mokesčių surenkama iš privačių miškų bei kaip jie panaudojami.

Privačių miškų savininkų atstovai teigia, kad Seimo nariai tęsia liūdnai pagarsėjusios „naktinės mokesčių reformos“ tradicijas, kuomet priimami neapgalvoti sprendimai, galintys paskatinti šešėlinės ekonomikos augimą bei į biudžetą patenkančių pajamų mažėjimą.

„Paskubomis Aplinkos apsaugos komitete pritardami siūlomoms Miškų įstatymo pataisoms, parlamentarai ruošia „dovaną“ privatiems miško savininkams.

Jei šiam socialdemokratų valdomam Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Algimanto Salamakino pasiūlymui bus pritarta balsuojant Seime, miško savininkai negaus didelės dalies legaliai deklaruotų pajamų už parduotą medieną, o valstybės biudžetas neišvengiamai praras dalį pajamų“, – teigia G.Kovalčikas.

PMSA duomenimis, šiuo metu šalyje yra apie 250 tūkst. privačių miško savininkų, kurie valdo apie 40 proc. visų šalies miškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.