Bitkoinai egzistuoja už bankininkystės ribų

JAV federalinio atsargų banko vadovė Janet Yellen pareiškė, kad šalies centrinis bankas neturi įgaliojimų kontroliuoti bitkoinus, informuoja „Reuters“. J.Yellen paaiškino, kad „bitkoinai egzistuoja visiškai už bankininkystės pramonės ribų“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2014, 8:56 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:50 PM

„Kiek aš galiu spręsti, neegzistuoja jokio persikirtimo tarp bitkoinų ir bankų, esančių JAV federalinio atsargų banko jurisdikcijoje. Todėl mes tiesiog neturime įgaliojimų vienaip ar kitaip reguliuoti ir stebėti šią valiutą“, - sakė ji.

Bitkoinai – tai decentralizuota elektroninė mokėjimo sistema, neturinti administratoriaus ar kokio kito jos analogo. Šiuos virtualiuosius pinigus 2009 m. sugalvojo nežinomas programuotojas ar programuotojų grupė, pasivadinusi „Satoshi Nakamoto“. Ši valiuta nėra padengta jokia kita valiuta, brangiaisiais metalais ar kitomis vertybėmis, o jos kursą nustato paklausa ir pasiūla.

Atsiskaityti bitkoinais galima už visas įprastas prekes ar paslaugas, jei tik pardavėjas sutinka priimti šią valiutą. Yra galimybė iškeisti bitkoinus į įprastus pinigus per specializuotas prekybos platformas ir keityklas.

Pagrindinės šios valiutos skirtumas nuo įprastų elektroninių pinigų yra valiutos anonimiškumas, nes naujų bitkoinų emisiją gali vykdyti bet kuris to panorėjęs asmuo, kuris laikosi visų būtų sistemos reikalavimų. Valiutos anonimiškumas yra viena iš priežasčių, dėl kurių vyriausybės atsisako svarstyti ją kaip teisėtą finansinį instrumentą, nes jau buvo atskleisti keli atvejai, kai bitkoinai buvo naudojami pinigams plauti ir neteisėtoje prekyboje internete.

Per savo ketvirtadienio pasisakymą J.Yellen išsakė viltį, kad Jungtinių Valstijų vykdoma biudžeto politika nepridarys žalos ekonomikos atsigavimui. „Manau, ekonomika juda atsigavimo kryptimi. Tikėkimės, kad biudžeto politika bent jau nepakenks šiam atsigavimui“, – pridūrė ji.

Pasak J.Yellen, biudžeto politika „buvo gana griežta ir smarkiai apribojo biudžeto išlaidas per pastaruosius kelerius metus“. Jos manymu, per šiuos metus apribojimai bus sušvelninti, bet visiškai nebus panaikinti.

Komentuodama dabartinę monetarinę politiką, J.Yellen pastebėjo, kad „ji dar ilgai išliks aktuali“. Pasak JAV centrinio banko vadovės, dabar nėra prieštaravimų tarp dviejų pagrindinių banko tikslų – išlaikyti žemą infliacijos lygį ir padidinti užimtumą.

67-erių metų J.Yellen oficialiai JAV federalinio atsargų banko pirmininkės pareigas pradėjo eiti šių metų vasario 3 dieną. Šiame poste ji pakeitė Beną Bernankę, kuris vadovavo šalies centriniam bankui nuo 2006 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.