Pasirinkimas verslui: vietoj teismo – į arbitražą

Arbitražas – patraukli alternatyva tiek tarptautinių, tiek nacionalinių komercinių ginčų sprendimui, populiarėja ir tarp Lietuvos verslininkų. Vilniaus Komercinio Arbitražo Teismo pirmininko prof. Vytauto Nekrošiaus teigimu, pastebima, kad nuolat auga sprendžiamų ginčų vertės, jų gausėja.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-28 14:21, atnaujinta 2018-02-15 20:27

Pasak Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų asociacijos generalinio direktoriaus Rimanto Šidlausko, arbitražo privalumai, palyginti su teismu, yra milžiniški.

Patraukli alternatyva verslininkams

„Skirtingai nei valstybiniame teisme čia nėra viešumo principo, visas procesas konfidencialus. Juk retam verslininkui norisi, kad būtų žinoma, jog jis dėl kažko nesutarė su partneriu, kaip buvo išspręstas šis konfliktas““, - aiškina V.Nekrošius.

Kitas arbitražo privalumas tai, kad, priešingai nei teisme, abi ginčo pusės pačios pasirenka, kas bus arbitrais ar tarpininkais. Pasirinkti galima ir jų skaičių. Kadangi arbitrais tampa specialistai, kurių pasirengimu ir objektyvumu neabejoja abi suinteresuotosios pusės, tikėtina, jog priimti sprendimai kels mažiau diskusijų. Kadangi į arbitražą kreipiamasi bendru sutarimu, daug dažniau susitarimai vykdomi savanoriškai.

Arbitrų sprendimai neskundžiami ir gali būti vykdomi priverstinai. Jie pripažįstami ir gali būti įgyvendinami daugiau nei 140 pasaulio valstybių.

Arbitražas tinkamiausias stambesniems konfliktams išspręsti. Jei ginčas smulkus, verčiau kreiptis į paprastą teismą. Tarp didžiausių Vilniaus Komercinio Arbitražo Teismui patikėtų konfliktų pernai metais buvo ir tokių, kurių vertė siekė iki 10 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.