Kiaulienos importo į Rusiją draudimas - politinio pobūdžio

Kiaulienos importo į Rusiją draudimai, kaip ir anksčiau taikyti pieno produktų embargo, vežėjų tikrinimo atvejai, yra politinio spaudimo pobūdžio, teigė Prezidentės vyriausiasis patarėjas socialinės politikos ir ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Rusams telieka stebėtis, kaip lietuviai nebijo valgyti jų šalyje pagamintų gaminių iš kiaulienos.<br>V.Balkūno nuotr.
Rusams telieka stebėtis, kaip lietuviai nebijo valgyti jų šalyje pagamintų gaminių iš kiaulienos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2014, 11:58 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:35 PM

"Lietuva deda ir dės pastangas, kad Rusijos draudimas neįsileisti lietuviškų mėsos gaminių būtų panaikintas. Tačiau matome, kaip ir pieno produktų embargo, vežėjų tikrinimo atvejais taip ir šis atrodo yra politinio spaudimo pobūdžio", - teigė N.Udrėnas antradienį interviu Žinių radijui.

Prezidentės vyriausiojo patarėjo teigimu, Europos Komisija Rusijos sprendimus uždrausti gyvų kiaulių ir kiaulienos importą iš visos Europos (EK) laiko neproporcingais.

"Papildomos ribojimo priemonės Lenkijai ir Lietuvai - dar didesnis neproporcingumo parodymas. Lietuva kartu su partnerėmis ES ir EK gins savo interesus. Yra nuspręsta pradėti kreipimosi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) procedūras", - sakė N. Udrėnas.

Prezidentūros atstovas priminė, kad "afrikinis kiaulių maras išplito iš pačios Rusijos", kur jis nustatytas "600 šernų įvairiuose Rusijos regionuose ir net 400 kiaulių kompleksuose".

"Užkrato teritorija yra milžiniška, ir dabar ES turi susimokėti kainą už Maskvos negebėjimą sukontroliuoti šią ligą pačios Rusijos teritorijoje", - teigė N.Udrėnas.

EK patvirtino, kad Lietuvoje buvo imtasi visų kontrolės priemonių afrikiniam kiaulių marui suvaldyti. "Iki šiol nei viename kiaulių komplekse neaptiktas nei vienas maro atvejis. O pirmi atvejai sausio 24 dieną buvo nustatyti dviem apsikrėtusiems šernams. Iki šiol daugiau atvejų nenustatyta", - sakė N.Udrėnas.

Pasak Prezidentūros atstovo, Rusija yra sudėtinga, rizikinga, sunkiai prognozuojama rinka ir "kiekvienas verslininkas turi skaičiuoti savo rizikas ir priimti sprendimus pats".

"Svarbiausias uždavinys dėti pastangas ieškant alternatyvių Rusijai rinkų ir tas darbas intensyviai dirbamas. Prezidentės susitikimas su JAV pareigūnais turėtų padėti greičiau atverti JAV rinką", - vieną pavyzdžių paminėjo N.Udrėnas.

Pirmadienį įsigaliojus Rusijos veterinarinės priežiūros tarnybos sprendimui, Rusijos rinka užsidaro lietuviškai ir lenkiškai kiaulienai bei jos gaminiams. Skaičiuojama, kad dėl šio sprendimo Lietuvos įmonės per mėnesį praras apie 14 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.