Rusijos ūkio galia bliūkšta – ar Lietuvai tai pavojinga?

Rusijai tenka 7,1 proc. viso lietuviškos kilmės produktų (be naftos produktų) eksporto. Paslaugų eksporto dalis į Rusiją didesnė – 25 proc. Dar ryškesnė dalis – 43 proc. - Lietuvos reeksproto į Rusiją. Tačiau ši šalis sunkiai juda į priekį. Sunkumai Rusijos ūkyje ėmė ryškėti dar iki konflikto su Ukraina. Ko laukti Lietuvai, kai pernai žaliavų turtingos Rusijos ūkis augo 1,3 proc. Anot analitikų, tai – tas pats kas nieko.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

May 29, 2014, 11:48 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:59 AM

Šių metų pirmąjį ketvirtį Rusija patyrė ketvirtinę recesiją – ūkis smuko 0,5 proc.

„Tai – rimtos struktūrinės problemos. Rusijos ekonomika pasiekė savo gamybos galimybių ribą. Nedarbas Rusijoje – tik mažiau nei 5 proc. Vadinasi, žmonės dirba daug. Kapitalo panaudojimas – maksimalus, tačiau ūkis neauga. Taip yra dėl to, kad gamybiniai pajėgumai Rusijoje pasenę, nekonkurencingi“, - aiškina DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė.

Kilti iš duobės būtų galima, jei didėtų gamybos efektyvumas. Tačiau tam koją kiša itin žemas investavimas, o materialinių investicijų tempas – netgi neigiamas, per šių metų pirmąjį ketvirtį Rusiją paliko tiek kapitalo, kiek pernai per visus metus. „Rusijos ūkis šioje fazėje užtruks“, - sako banko analitikė.

Ji atkreipia dėmesį į tai, jog Rusijos ekonomikos negalima skatinti dėl didelės infliacijos, kuri balandį buvo 7,4 procentai. Anot I.Genytės-Pikčienės, centrinis bankas įkalintas tarp aukštos infliacijos ir ūkio lėtėjimo girnapusių.

Lietuvos verslininkams itin nepalankus veiksnys – smukęs ir dar, tikėtina, smuksiantis Rusijos rublio kursas, dėl ko sumažėja lietuviškų prekių ir paslaugų konkurencingumas.

Lietuva iš Rusijos importuoja energetinius produktus, o eksportuoja maisto gaminius, medieną, plastiką ir gumas, mašinas ir įrengimus. Reeksportas iš Lietuvos į Rusiją sudaro apie 85 proc. viso prekių srauto į Rusiją. Todėl susiklosčiusius sudėtingai Rusijos ūkio padėčiai labiausiai dėl to nukentės transporto sektorius ir didmenininkai.

„Tačiau susiklosčiusią situaciją reikia priimti kaip potencialą pokyčiams. Tai – neprastas momentas labiau diversifikuoti eksportą, lietuviškoms įmonėms paieškoti rinkų besivystančiose šalyse. Nors Rusijos rinka pelninga, tačiau sunkiai prognozuoja“, - sako I.Genytė-Pikčienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.