Pradėjus remontą Vilniuje gali sugriūti namas

Tarptautinės statybos korporacijos prezidentas Juozas Vaščėga per pastarąsias dienas prirašė krūvas raštų dėl remonto darbų Tilto gatvės 29-ajame name.

Kaimynai baiminasi, kad pradėjus lieti betoną neišlaikys šio namo perdangos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaimynai baiminasi, kad pradėjus lieti betoną neišlaikys šio namo perdangos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:12 PM

Jis įtaria, kad trečiajame aukšte ardomos perdangos, griaunamos sienos ir viskas gali nugarmėti žemyn.

Pagalbos prašymus verslininkas išsiuntė vienuolika adresų, bet po to sulaukė tik Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiojo specialisto Sigito Mardoso vizito. Tačiau jis net nemėgino stabdyti pavojų keliančių darbų, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė". 

Baiminasi dėl gyventojų

„Nežinia, kur ir kaip reikėtų kreiptis, prašyti raštu, maldauti žodžiu, kad dar kartą pasirodytų statybos inspektorius“, – atsiduso J.Vaščėga.

Nesulaukęs iš šios įstaigos jokios reakcijos, jis išsiuntė laiškus Seimo Aplinkos apsaugos komitetui, Aplinkos ministerijai, Kultūros paveldo departamentui ir kitoms įstaigoms.

J.Vaščėga labiau baiminasi ne dėl pastato, kuris gali sugriūti, o dėl gyventojų. Kas bus, jei vieną dieną lubos nugarmės į antrąjį aukštą, kuriame gyvena septyni studentai?

Prisikvietus S.Mardosą, šis po remontuojamu butu esančių patalpų šeimininkų nenudžiugino.

Tikrintojas patvirtino, jog atliekami darbai daro neigiamą įtaką namui, bet nė piršto nepajudino, kad juos nutrauktų.

Sunerimę kaimynai iš S.Mardoso kalbų taip ir nesuprato, ar remontuojamų patalpų savininkai pateikė dokumentus, ar apskritai yra projektas.

Sienose atsirado plyšių

Tilto gatvės 29-asis namas senas, jo būklė prasta, o pradėjus remonto darbus išorinėse sienose atsirado kasdien vis didėjančių plyšių.

Tad kaimynai pašiurpo, kai prieš kelias dienas į remontuojamą butą statybininkai per langą įkėlė bent kelias tonas sveriančias metalines konstrukcijas.

Rimtų abejonių jiems sukėlė ir darbus atliekančių statybininkų kvalifikacija. O išardžius perdangas pro jas ėmė šviesti netgi apačioje esantis butas.

Priklauso ne advokatui?

Nors advokatas Antanas Damulis Tarptautinės statybos korporacijos atstovams prisistatė remontuojamo buto Tilto gatvėje savininku, „Sostinei“ jis tai neigė. Vyras aiškino tik atstovaująs bendrovei „Antano paslauga“, kuri yra įsigijusi patalpas.

Teisininkas nutylėjo, kad Šilalėje registruotos „Antano paslaugos“ savininkas Antanas Damulis yra jo tėvas. Jis sakė negalįs kalbėti apie statybos darbus.

„Kaimynai skundžiasi kur tik gali. Jie norėjo nebrangiai įsigyti tą butą. Tai ne statybų, o turto reikalai“, – trumpai paaiškino A.Damulis.

Projekto dar nepateikė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Vida Aliukonienė tikino, kad Tilto gatvės name atliekami ne rekonstrukcijos, o kapitalinio remonto darbai. Tokiems darbams statybos leidimo nereikia.

Nurodytame bute esą stiprinama perdanga – po grindimis sumontuotos keturios papildomos metalinės sijos, o kitos pagrindinės konstrukcijos nepertvarkomos.

Vis dėlto V.Aliukonienė pripažino, kad kapitaliniam remontui daugiabučiame name teisėtai atlikti būtinas projektas. Tad buto savininkui išsiųstas privalomasis nurodymas pateikti inspekcijai informaciją ir dokumentus, susijusius su atliekamais darbais.

„Atlikdami patikrinimą specialistai pastebėjo galimai vykdomų statybos darbų neigiamą įtaką pastato konstrukcijoms ir taip pat privalomuoju nurodymu pareikalavo skubiai atlikti statinio ekspertizę“, – pripažino V.Aliukonienė.

„Jei atsitiks nelaimė, tada ir žiūrėsime“, – išgirdę tokį sakinį iš tikrintojo lūpų patalpų Tilto gatvėje savininkai pašiurpo. Jie baiminasi, kad kaimynui atliekant remonto darbus šio namo perdangos gali neišlaikyti. Tačiau tai daugiau niekam neįdomu.

Teisinasi, kad negavo būtinų dokumentų

Įstatyme numatyta, kad darbai sustabdomi, jei jų metu atsirado pavojingų statinio ar jo dalies deformacijų, įvyko avarija ar yra nustatyta avarijos grėsmė.

Tikrintojai teisinasi, kad negavo reikalingų dokumentų, be to, dar neįvykdytas per jų vizitą surašytas privalomasis nurodymas.

Taigi inspektoriai klausimą dėl darbų sustabdymo spręs tik gavę visus reikalingus dokumentus, ekspertizės išvadas. Arba kai namas ims griūti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.