Mokesčių sistema gydoma žolelėmis, nors reikia operacijos

72 proc. investuotojų Lietuvos mokesčių sistemą identifikuoja kaip probleminę. Jiems nerimą kelia mokesčių sistemos netobulumas ir skaidrumo trūkumas. Didžiausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką vienijanti asociacija „Investors‘ Forum“ pateikia siūlymus, kurie, jų manymu, padėtų pagerinti verslo aplinką ir investicinį klimatą Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jun 18, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:50 PM

„Investors‘ Forum“ mokesčių darbo grupės vadovas, EY partneris Kęstutis Lisauskas kritikavo Seimą, kuris, nors pradžioje turėjo daug ambicijų, greitai išsikvėpė.

„Galima konstatuoti, kad per dvejus metus mokesčių sistemoje nieko esminio pakeista nebuvo. Dėl to esame susirūpinę. Problemos – ne naujos, seniai žinomos“, - kalbėjo K.Lisauskas.

Jis Lietuvos mokesčių sistemą lygina su mirties patale gulinčiu ligoniu, o politikus – su gydytojų komanda, kuri vietoj būtinos chirurginės intervencijos ligonį gydo žolelėmis.

„Investors‘ Forum“ ragina atsakingas institucijas pirmiausia dėmesį skirti „Sodros“ mokesčių reformai, naujos kovos su šešėliu priemonėms, Pelno mokesčio įstatymo pakeitimams, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų atsiskaitymui ir mokesčių administravimo pakeitimams.

„Daugumoje pažangiai veikiančių šalių įprasta mokesčių sistemas statyti ant keturių kojų: pajamų, vartojimo, pelno ir turto mokesčių. O socialinio draudimo įmokos skirtos užtikrinti saugesnę žmogaus ateitį. Tuo metu Lietuvoje „Sodros“ įmokos yra tapusios dar vienu mokesčiu“, - teigė „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

K.Lisauskas siūlė „Sodros“ įmokų surinkimą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai. Tai leistų padidinti administravimo efektyvumą ir sumažinti administravimo naštą verslui. Kita idėja - sujungti darbuotojo ir darbdavio mokamas įmokas, nustatyti įmokų ribas visoms mokėtojų grupėms.

Kova su šešėliu – vis dar nematoma

K.Lisauskas kritikuoja ir valstybės vangią kovą su šešėliu, atsainų požiūrį įtrauiant į tai gyventojus.

Anot jo, būtina, kad kiekvienas perkantysis reikalautų dokumento, įrodančio, kad bus sumokėti mokesčiai. „Investors‘ Forum“ Vyriausybę ragina taikyti naujas kovos su šešėliu priemones – apriboti atsiskaitymus grynaisiais, diegti išmaniąją mokesčių sistemą, pradėti kasos aparatų čekių loteriją, o taip pat – įvesti visuotinį turto ir pajamų deklaravimą.

„Šešėliniame versle uždirbami dideli pinigai. Ne kartą siūlėme įvesti privalomą pajamų ir turto deklaravimą. Kol kas darbas su pajamų pagrindimu nėra pakankamas, - teigia K.Lisauskas. - Mums atkertama, kad nėra prasmės priversti studentus ir močiutes deklaruoti turtą. Tačiau svarbu užsukti procesą, kad būtų bendras vaizdas. Šiandien vaizdas – kas privalo, o kas – neprivalo deklaruoti - fragmentiškai keičiasi“.

Kliūva solidari atsakomybė

„Investors‘ Forum“ mokesčių darbo grupės vadovas turi priekaištų rengiamam Mokesčių administravimo įstatymo keitimui.

Anot K.Lisausko, daug keblumų gali kilti dėl ketinamos į įstatymą įtraukti solidarios atsakomybės už visoje pirkimo grandinėje nesumokėtą PVM. Tačiau tai, pasak grupės vadovo, uždeda daug prievolių sąžiningam sandorio dalyviui tikrinti partnerius. O tuo atveju, jei paaiškės, kad vienas jų – sukčius, didžiulės baudos gresia visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.