Lietuvos skolinimosi reitingas pasistiebė

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ vakar, birželio 25-ąją padidino Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą nuo BBB+ iki A-. Tokiu būdu šios agentūros Lietuvai suteiktas reitingas susilygina su prieš keletą mėnesių kitos tarptautinės agentūros „Standard & Poor's“ suteiktu reitingu.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Gečiauskienė

Jun 26, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:46 AM

Tiesa, kol kas trečios pagrindinės reitingų agentūros „Moody's“ suteiktas ilgalaikio skolinimosi reitingas išlieka laipteliu žemesnis.

„Fitch“ reitingų agentūra motyvuoja savo sprendimą padidinti reitingą artėjančia Lietuvos naryste euro zonoje, cituodama birželio 20 d. Europos Komisijos rekomendaciją Lietuvai prisijungti prie euro zonos.

„Fitch“ reitingų agentūros vertinimu, narystė euro zonoje leis investuotojams daug lengviau valdyti prisiimamą valiutinę riziką, bankų sistema taps euro zonos bankų sistemos dalimi ir tai yra stiprus teigiamas veiksnys, užtikrinant bankų sistemos stabilumą bei geresnes galimybes šaliai skolintis tiek tarptautinėse rinkose, tiek ir šalies viduje.

Ne ką mažiau svarbu, kad šalies reitingo lubos, kurios reiškia maksimalų įmanomą šalyje sudaromų sandorių bei šalies emitentų reitingą, buvo pakeltos net 6 laipteliais iki euro zonos standarto AAA.

Tarptautinių ilgalaikių skolinimosi reitingų pakėlimai prieš prisijungimą prie euro zonos nėra naujiena: tiek Estijai, tiek ir Latvijai tarptautiniai reitingai buvo pradėti kelti gerokai iki euro įsivedimo dienos.

Išties, Lietuvos atveju verta išskirti ir daugiau pozityvių faktorių, rodančių, kad šalies kredito rizika gali būti vertinama kaip mažėjanti. Lietuvos ekonomikos augimas yra nuoseklus ir stabilus, šalis sugebėjo išlipti iš ekonominės krizės, užtikrindama fiskalinės drausmės laikymąsi ir nepasitelkusi drastiškų priemonių bei išsaugojusi stabilų lito santykį su euru. Pagrįsdama savo sprendimą gerinti Lietuvos reitingus, dalį šių pasiekimų įvardija ir „Fitch“ reitingų agentūra.

Nepaisant iššūkių rytų eksporto rinkose, šalis sugeba naudotis eksporto diversifikacija ir prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių tarptautinėse rinkose.

Visi šie požymiai, tiesą sakant, ir turi būti būdingi mažai atvirai ekonomikai, kokia yra Lietuva, taigi natūralu, kad šalies ekonomikos raida šiuos parametrus atitinka. Kita vertus, yra itin svarbu, kad jie yra matomi ir pripažįstami tarptautinių institucijų, kurios formuoja užsienio investuotojų požiūrį į valstybę bei šalies ekonomikos potencialą.

Giedrė Gečiauskienė yra „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.