Kariaujančios Rusijos iždas senka, tad reikia naujų mokesčių

Konfliktas su Ukraina, ne vieno eksperto paprasčiausiai vadinamas šiuolaikiniu karu, tapo našta Rusijos biudžetui. Jį papildyti ketinama sukūrus dar nematytą mokesčių mišinį.

Kitą Rusijos iždą ketinama papildyti įvedus naują pardavimų mokestį.<br>"123rf.com" nuotr.
Kitą Rusijos iždą ketinama papildyti įvedus naują pardavimų mokestį.<br>"123rf.com" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jul 3, 2014, 10:13 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:59 AM

Tarptautinis valiutos fondas įspėjo Rusija, kad dėl konflikto su Ukraina bei tarptautinių sankcijų šios šalies laukia gūdūs laikai. Prognozuojama, kad šiais metais bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės vos 0,2 procento, tačiau išlieka ir nuosmukio tikimybė.

Kitąmet numatomas silpnas – vos 1 proc. BVP augimas. Tačiau ir šias prognozes gali sujaukti sankcijos Rusijos energetikos ir finansų sektoriui, kurias paskelbė Vakarų valstybės.

Kremliui blogiausia, kad į Rusiją gali būti uždrausta įvežti naujausias technologijas. O jų verkiant reikia šios šalies energetikams, ketinantiems pradėti išteklių gavybą Arkties šelfe.

Žinoma, galima išsiversti ir be užsienio pagalbos, tačiau tam reikia didžiulių investicijų. O iš kur jų paimsi, jei biudžete pajamų upelis vis labiau senka. Maža to, numatoma, kad vien šįmet iš Rusijos pabėgs bent 100 mlrd. JAV dolerių investuotojų kapitalo.

Rusijos finansų ministerija, neoficialiomis žiniomis, jau gavo nurodymą kitais metais ieškoti papildomų pajamų šaltinių. Dviračio neišrasi, todėl greičiausiai teks didinti mokesčius.

Šalyje ketinama padidinti fizinių asmenų pajamų už dividendus mokesčio tarifą nuo 9 iki 13 procentų. Kadangi tai smogtų tik turtingesniems gyvenetojams, jokių sukrėtimų visuomenėje valdžia nelaukia.

Tačiau kita užmačia gali būti kur kas pavojingesnė: svarstoma galimybė nustatyti naują pardavimų mokestį, kurio tarifas, nelygu regionas, siektų nuo 3 iki 5 procentų.

Įdomiausia, kad toks mokestis galiotų sykiu su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). To nėra nė vienoje normalioje šalyje: vienur (pavyzdžiui, JAV) veikia pardavimų mokestis, kitur (Europoje) – tik PVM.

Prekybos tinklų vadovai jau dabar įspėja, kad visos prekės pabrangtų tiek pat, kiek siektų naujojo mokesčio tarifas. Tai savo ruožtu įsuktų infliacijos karuselę, mažintų vartojimą, o sykiu – ir biudžeto pajamas.

Tačiau verslininkai puse lūpų kalba, kad vyriausybei „nuleista“ užduotis trūks plyš ištraukti iš Rusijos gyventojų piniginių papildomai daugiau nei 200 mlrd. rublių (16,75 mlrd. litų) per metus.

Jei būtų padidintas pajamų mokestis, neabejotinai kiltų pasipiktinimo banga. O kai parduotuvės čekyje bus 3-5 procentais didesnė suma, gal kas ir nepastebės...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?