Vasaros atostogos – galimybė išmokyti vaikus apie pinigus

Vasaros atostogos vaikams žada ne tik gerų orų, daugiau laisvalaikio bei laiko su draugais, tačiau ir vilioja pagundomis. Smulkios ar didesnės išlaidos ledams, saldumynams ar pramogoms gali tapti sezoniniu galvos skausmu tėvams ir papildomomis eilutėmis šeimos biudžete. Visgi finansinio raštingumo ugdymas nepaklūsta metų laikams, todėl vasaros atostogų metu tėvai gali ne tik suvaldyti atžalų norus, tačiau ir papildomai mokyti vaikus, kaip elgtis su pinigais.

Sutarkite su vaikais, kiek laiko jie turi skirti edukaciniams žaidimams.
Sutarkite su vaikais, kiek laiko jie turi skirti edukaciniams žaidimams.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerimanta Stankutė

Jul 6, 2014, 4:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:55 AM

Akivaizdu, kad atžalų išlaidų klausimas tėvams vis dar išlieka aktualus. Naujausio finansinio raštingumo tyrimo duomenys rodo, kad net 9 iš 10 tėvų, kurie augina 5–9 metų amžiaus vaikus, dažnai arba kartais negali išpildyti vaikų prašymų, nes tai yra per brangu. Be to, daugiau kaip trečdalis tėvų teigia, kad jų atžalos nesupranta arba per mažai supranta, iš kur atsiranda pinigai, reikalingi šeimai.

Panašu, kad finansinio raštingumo ugdymą daugelis tėvų yra išskyrę kaip pagrindinį receptą supažindinant vaiką su pasauliu. Dažnai tėvai mano, kad jų vaikams būtų naudinga sužinoti kuo daugiau įvairių aspektų apie pinigus, finansinius prioritetus ir daiktų vertę. Be to, tėvai mano, kad būtent jie yra atsakingi už vaikų finansinį ugdymą, todėl šiuo metu dažnesni klausimai yra ne „kodėl“, o „kaip“.

Šiuolaikiniams tėvams svarbu suprasti, kad keičiasi ne tik jų, tačiau ir jų atžalų įpročiai. Vis labiau elektronine tampančioje kasdienybėje kinta ne tik vaikų kalėdinių norų sąrašas, tačiau ir tai, kaip jie leidžia laisvalaikį. Tyrimas rodo, kad daugiau kaip pusė 5–9 m. amžiaus vaikų turi galimybę naudotis išmaniuoju telefonu arba planšetiniu kompiuteriu. O beveik pusė tėvų tiki, kad internetiniai žaidimai, mobiliosios aplikacijos ir išmanieji įrenginiai gali būti naudingi, supažindinant vaikus su asmeninių finansų valdymu.

Kaip išnaudoti vasarą?

Atsižvelgiant į tai, kad technologijos vaikus traukia lyg magnetas, o vasarą jie turi daugiau laisvo laiko, šį metų laiką galima išnaudoti finansiniam ugdymui. Pagrindinė taisyklė – realios situacijos ir įsitraukimas. Nors toks modelis reikalauja daugiau tėvų laiko, per atostogas jo kaip tik turime daugiau.

Keli patarimai finansinio raštingumo ugdymui vasarą:

Duokite kišenpinigių. Nors dažniausiai kišenpinigiai susiję su mokyklos lankymu, rekomenduojama jų vaikui duoti ir vasarą. Tiesa, svarbiausia sukurti taisykles ir jų laikytis. Kartu su vaiku nutarkite, kokią sumą jis gaus kiekvieną savaitę ar mėnesį, kur galės pinigus išleisti arba kaip taupyti. Iškeltas tikslas motyvuoja ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus. Tad aiškus susitarimas, kad sutaupytais kišenpinigiais jis galės prisidėti prie trokštamos ekskursijos ar ilgai lauktos pramogos, gali būti svarbus motyvas jam neišleisti kišenpinigių ledams.

Pinigai moko apie pinigus. Viena žinomiausių taisyklių investuotojų pasaulyje – pinigai turi uždirbti pinigus. Panašią mintį galima pritaikyti ir ugdant vaikus. Svarbu jiems perduoti idėją, kad pinigai skirti ne tik juos išleisti. Su tam tikra pinigų suma galima įsigyti nematerialių dalykų (pavyzdžiui, edukacinių mobiliųjų aplikacijų ar žaidimų), kurie išmokys uždirbti daugiau pinigų. Taigi pasiūlykite alternatyvų. Pavyzdžiui, mobiliosios programėlės atsisiuntimas, dalyvavimas edukacinėse paskaitose ar finansinio ugdymo stovyklose.

Planuokite kartu. Jeigu artimiausiu metu šeimos laukia atostogos, įtraukite vaikus į finansinį kelionės planavimą. Priklausomai nuo vaikų amžiaus, jie gali suvokti skirtingo sudėtingumo dalykus, tačiau svarbu juos įtraukti į procesą ir parodyti, kad atsakingas elgesys su pinigais reikalauja dėmesio ir planavimo.

Skatinkite suvokti vertę. Žaiskite su vaikais nesudėtingus žaidimus, kurių metu jie turėtų įvardinti skirtingų prekių kainas, o eidami su vaiku į parduotuvę skirkite šiek tiek daugiau laiko ir parodykite skirtingas tos pačios kategorijos produktų kainas, pasiūlykite apskaičiuoti kainų skirtumą.

Mokyti ne tik šiandienai. Pagundos nesvetimos ir suaugusiems, ir vaikams. Galbūt jūsų atžala mano, kad ledai nieko nekainuoja? Sukurkite žaidimą – kartu su vaiku žymėkite, kiek ledų porcijų nusipirkote ir kiek jos kainavo. Susumuoti galite kiekvieną savaitę arba kiekvieną mėnesį. O tuomet kartu pasvarstykite, ką būtų galima nusipirkti už tokią sumą. Galbūt kitą mėnesį jūsų atžala jau reikalaus mažiau ledų?

Žaiskite edukacinius žaidimus. Vasaros metu vaikas, ko gero, daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio pramogaudamas. Sutarkite su juo, kokį laiką jis turi skirti edukaciniams žaidimams. Taip pat galite organizuoti šeimyninius vakarus su „Monopoliu“ ar kartu perskaityti Roberto Kiyosaki knygą „Du tėčiai – turtingas ir vargšas“. Patikėkite, edukaciniai žaidimai lygiai tokie pat įtraukiantys kaip ir kiti, todėl greitai tai taps noru, o ne užduotimi. Tiesa, nepamirškite išbandyti ir savo pačių jėgas.

Komentaro autorė yra „Danske Bank“ Socialinės veiklos ir aptarnavimo kokybės skyriaus vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.