Lietuvių finansinis raštingumas kelia juoką pro ašaras

Nors šiais laikais sunku įsivaizduoti savo kasdienį gyvenimą be nuolat atliekamų finansinių operacijų, tačiau tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvos gyventojams dar trūksta noro kelti savo finansinio išprusimo lygį ir profesionaliau valdyti savo finansus.

Net 69 proc. respondentų teigė, kad jie nesidomi investavimo galimybėmis.<br>123rf nuotr.
Net 69 proc. respondentų teigė, kad jie nesidomi investavimo galimybėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:11 PM

Net 69 proc. respondentų teigia, kad nesidomi investavimo galimybėmis, ekonomistų patarimais ir neieško informacijos apie taupymą ir investavimą savarankiškai, rodo „Aviva Lietuva“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

„Kiekvieną dieną esame priversti akis į akį susidurti su piniginėmis operacijomis, finansų planavimu, naujų įsipareigojimų prisiėmimu arba senų vykdymu, finansinių sutarčių sudarymu, todėl tai, kad mažiau nei trečdalis arba 29 proc. Lietuvos gyventojų sako, jog domisi finansų naujienomis, patarimais ir ieško galimybių kaip įdarbinti savo pinigus – įpareigoja mus visus pasitempti šioje srityje“, - tyrimo rezultatus komentavo „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Mažiausiai taupymo ir investavimo galimybėmis, finansų valdymo aktualijomis domisi vyriausi tyrimo dalyviai (51-55 metai), o dažniausiai minėtos informacijos ir praktinių galimybių ieško žmonės iki trisdešimties. Savo finansų valdymu dažniausiai taip pat domisi tie žmonės, kurių mėnesinės pajamos siekia daugiau nei 4 tūkst. litų.

Tyrimas taip pat siekė išsiaiškinti, ar Lietuvos gyventojai rekomenduoja, pataria dėl finansinių paslaugų savo artimiesiems ir draugams.

„Matome, kad šio klausimo rezultatai labai sutampa su tuo, kiek žmonių domisi savo finansų valdymu ir kiek ne, nes savo artimiesiems ir draugams finansinius patarimus duoda 30 proc. tyrimo respondentų, kai tuo tarpu net 69 proc. gyventojų teigia, kad neskiria laiko konsultacijoms ir artimiesiems patikusių finansinių paslaugų nerekomenduoja“ ,- sako A.Grabinskė.

Šių dviejų klausimų rezultatai parodė, kad lietuviai kol kas mažai įvertina finansinio išprusimo naudą, kuri gali būti dvipusė – finansus išmanai pats arba pasikonsultuoji su šia sritimi besidominčiu artimuoju.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.