V. Ušackas - apie tai, kaip Europos Sąjunga elgsis su Rusija

Europos Sąjunga (ES) svarsto

Anot V.Ušacko, ES ir Rusijos santykiai šiuo metu yra blogiausi per visą istoriją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot V.Ušacko, ES ir Rusijos santykiai šiuo metu yra blogiausi per visą istoriją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2014, 6:28 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:45 AM

Interviu BNS diplomatas teigė, kad Maskvos priemonės pirmiausia atsilieps patiems Rusijos žmonėms ir pakirs pasitikėjimą šalimi kaip prekybine partnere. Buvusio Lietuvos užsienio reikalų ministro vertinimu, ES ir Rusijos santykiai šiuo metu yra blogiausi per visą istoriją.

- Ar Rusijos pareigūnai jus detaliau informavo apie ES įvedamus žemės ūkio ir maisto produktų importo ribojimus?

- Šiandien nekalbėjau su Rusijos pareigūnais, kalbėsiu rytoj. Tai, ką mes sužinojome, sužinojome iš spaudos pranešimo ir iš paskelbtų nutarimų, kurie sekė po vakarykščio prezidento Vladimiro Putino dekreto. Kol kas tiek.

- Ar ES svarsto galimybę kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją dėl šių Rusijos priemonių?

- Taip, be abejonės, tokia galimybė yra svarstoma. Mes apginsime savo gamintojus teisinėmis priemonėmis, kaip ir visuomet elgiasi ES, kuri civilizuotai vadovaujasi įstatymų viršenybe, laikosi bei įgyvendina tarptautinius įsipareigojimus. Tokia analizė šiuo metu vykdoma ir bus priimti sprendimai, kokių teisinių priemonių imtis.

Antra, akivaizdu, kad Rusijos vadovybės priimti sprendimai yra politiškai motyvuoti. Trečia, labai aišku, kad tos sankcijos, kurios paskelbtos iš Rusijos pusės ES atžvilgiu, visų pirma baus Rusijos piliečius, vartotojus, turint omenyje, kad apie 40 proc. viso importuojamo maisto produktų Rusiją pasiekia iš ES.

Tai dar labiau pakirs pasitikėjimą Rusija kaip patikima prekybine partnere.

- Ar jau aiškėja, kokius nuostolius gali patirti ES dėl įvestų apribojimų?

- Pernai ES eksportavo maisto produktų, gėrimų ir tabako produktų už 12 mlrd. eurų. Paaiškėjus konkretiems produktams, kuriems Rusija ketina įvesti sankcijas, šiuo metu daromi konkretūs skaičiavimai apie galimą poveikį.

- Ką dabartinė situacija rodo apie ES ir Rusijos santykius, ar sutinkate, kad tai liudija naujo Šaltojo karo pradžią?

- Aš kaip Europos Sąjungos ir Rusijos santykių sergėtojas, kad išlaikytume ryšius ir juos vystytume, apgailestauju, dėl to, kad Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai yra, ko gero, blogiausi, kokie yra buvę apskritai. Tai yra rimtas signalas Rusijos lyderiams ir mums visiems apie tai, kokia šiuo metu santykių stadija.

Sankcijos yra išvestiniai dalykai iš esminio, pamatinio klausimo - tai pasitikėjimo trūkumas. Pasitikėjimas yra pakirstas dėl neteisėtų veiksmų aneksuojant Krymą bei destabilizuojant Rytų Ukrainą.

Svarbu yra tai, kad Rusijoje mes matytume partnerį, su kuriuo galėtume dirbti kartu stabilizuojant padėtį Rytų Ukrainoje ir įgyvendint tuos įsipareigojimus, kurie buvo aptarti per Ženevos susitikimą ir per Berlyno susitikimą, kad būtų nutraukiami karo veiksmai, kad būtų nutrauktas kovotojų ginkluotės tiekimas iš Rusijos į Ukrainą, kad įvyktų nusiginklavimas, kad Rusijos vadovybė kreiptųsi, parodytų aiškią politinę valia ir kreiptųsi į separatistus Rytų Ukrainoje laikytis paliaubų, nusiginkluoti ir sėsti prie derybų stalo, pradėti derybas pagal Ukrainos prezidento Petro Porošenkos planą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.