Baltijos trijulės ekonomika atlaikys smūgius iš Rytų

Ekonomikos atsigavimas Baltijos šalyse ir Vidurio Europoje tęsis toliau, nepaisant padidėjusios geopolitinės įtampos ir euro zoną apėmusio sąstingio, teigia SEB grupės analitikai šiandien Stokholme paskelbtoje Rytų Europos šalių ekonomikos apžvalgoje „Eastern European Outlook“. Pasak analitikų, Rusijos ir Ukrainos konfliktas užsitęs ir lems šių valstybių ūkio nuosmukį artimiausiais metais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-08 16:16, atnaujinta 2018-01-28 03:11

SEB grupės analitikų teigimu, Rusijos ekonomikos perspektyvos artimiausiais metais bus prastos – 2014 m. realusis BVP augs tik 0,4 proc., o 2015 m. – sumažės 0,2 procentais. Silpną Rusijos ūkio padėtį lems krentančios pasaulinės naftos kainos ir investicijų nuosmukis šalies viduje ir iš užsienio šaltinių. Vartojimo plėtrą ribos aukšta infliacija ir lėtesnis realaus darbo užmokesčio didėjimas.

Pasak SEB grupės ekonomistų, vidutinė naftos kaina 2015 m. bus 85 JAV doleriai už barelį ir lems „dvynių deficitų“ – biudžeto ir einamosios sąskaitos – susidarymą Rusijoje, kurioje šie rodikliai įprastai buvo pertekliniai dėl masyvaus žaliavų eksporto. Vertinama, kad rublis tebėra pervertintas ir prognozuojamas tolesnis šios valiutos silpimas, kuris skatins infliacijos didėjimą. Ukrainos ekonomikoje įsigalėjo nuosmukis ir jos laukia ilgas atsigavimo kelias, teigia SEB grupės analitikai.

Jų prognozėmis, Ukrainos ekonomika 2014 m. susitrauks 8 proc., o 2015 m. ją ištiks sąstingis. Smarkus grivinos nuvertėjimas gerina šalies eksporto konkurencingumą, tačiau padėtį apsunkina tai, kad daugiausiai pramonės įmonių yra karinių susirėmimų siaubiamoje rytinėje šalies dalyje.

Be to, aukšta geopolitinė įtampa, realaus darbo užmokesčio susitraukimas ir valiutos nusilpimas mažina gyventojų norą ir galimybes vartoti, smunka įmonių investicijos. SEB grupės analitikų vertinimais, Ukraina veikiausiai turės kreiptis dėl papildomos TVF ir Europos Sąjungos finansinės paramos.

Pasak SEB grupės ekonomistų, Lenkija yra pajėgi amortizuoti Rusijos ir Ukrainos konflikto žalą ekonomikai, o didesnės neigiamos įtakos jai pridarytų Vokietijos ekonomikos sunkumai. Kitąmet Lenkijos ekonomikos augimą skatins vartojimo ir investicijų augimas bei eksporto į Vakarų Europą atsigavimas. Prognozuojama, kad 2015 m. šalies realusis BVP padidės 3 procentais.

Baltijos šalių ekonomikos perspektyvas artimiausioje ateityje temdys Rusijos ir Ukrainos konfliktas, tačiau jis nepajėgs sustabdyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonomikos augimo, sako SEB grupės analitikai. Lėčiausia plėtra prognozuojama Estijos ūkiui, kuriam papildomų iššūkių kelia Suomijos ekonomikos nuosmukis ir kuklios įmonių investicijos. Pasak SEB grupės ekonomistų, ūkio plėtrą visose trijose Baltijose šalyse artimiausiais metais palaikys namų ūkių vartojimas.

„Politinė ir ekonominė aplinka artimiausiu metu negarantuos šiltnamio sąlygų Lietuvos verslui nei Rytuose, nei Vakarų Europoje. Kita vertus, vidaus rinkos atsigavimo potencialas dar nėra išsemtas – palyginti su prieškriziniu investicijų lygiu ir atsižvelgiant į rekordiškai intensyvų esamų gamybos pajėgumų panaudojimą, investicijų atsigavimas turi galimybių būti energingesnis. Be to, kitąmet tikimasi euro zonos ūkio pagyvėjimo, o tai padėtų išlaikyti subalansuotą Lietuvos ekonomikos plėtrą,“ — sako SEB banko Lietuvoje vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.