ECB: stresų testų rezultatai padidins pasitikėjimą bankais

Europos centrinio banko (ECB)

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-27 09:43, atnaujinta 2018-01-24 13:54

„(Auditas) turėtų palengvinti Europai lėšų skolinimąsi ir paspartinti ekonomikos augimą“.

Briuselyje teigiamai stresų testus sutiko ir Europos Komisija - ekspertai nurodo, kad patikra „suteiks daugiau skaidrumo Europos Sąjungos (ES) bankų buhalterijai“.

Daniele Nouy, vadovaujanti Bendram bankų priežiūros mechanizmui (SSM), teigia, kad „visapusis (finansų) vertinimas padėjo daug ko pasiekti. Tiesa, tai tėra naujų užduočių bankų priežiūros pareigūnams pradžia“.

„Berenberg Bank“ ekonomistas Christianas Schulzas pabrėžia, kad susidaręs kapitalo trūkumas nėra toks didelis, kad keltų rimtą nerimą nors vienai iš euro zonos valstybių narių. „Turime gerų žinių: testus išlaikę bankai, o tokių dauguma, gali ramiai atsipūsti ir daugiau dėmesio skirti realiosios ekonomikos finansavimui. Tikimės, kad stresų testai padės palaipsniui padidinti bankų norą skolinti lėšas“, - nurodo ekspertas. Anot jo, svarbiausia dabar tampa įrodyti, kad testai buvo tinkamo sunkumo, o susidarę trūkumai gali būti greitai išspręsti.

Ankstesni Europos bankų stresų testai buvo atliekami 2011 metais. Jų metu nemažai bankų buvo įvertinti netinkamai - jų kapitalas nurodytas kaip tinkamas, tačiau praėjus vos keliems mėnesiams po patikros šioms finansų institucijoms prireikė finansinės paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.