Netvarkomos atliekos - rimta grėsmė Lietuvos žmonėms

Elektronikos platintojų ir gamintojų asociacija (EPA) reiškia pasipiktinimą šalies atliekų tvarkymo įmonių savivaliavimu, nagrinėjamu kriminalinės policijos tyrėjų dėl reikalavimų neatitinkančio televizorių kineskopų tvarkymo juos daužant ir maišant su įprasto stiklo duženomis bei jų perpardavinėjimo. Asociacija ragina valdžios atstovus nedelsiant sutelkti dėmesį problemai spręsti.

Atliekos Lietuvoje ne visuomet tvarkomos atsakingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atliekos Lietuvoje ne visuomet tvarkomos atsakingai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-11 18:41, atnaujinta 2018-01-21 17:58

Lapkričio 11 d. dienraštyje „Lietuvos rytas“ aprašytas skandalingas atvejis apie galimai apgaulingą pavojingų elektronikos atliekų tvarkymą.

Pateikiami įrodymai, kad netinkamai sutvarkytos, pavojingosiomis laikomos televizorių kineskopų stiklo duženos galėjo būti perparduotos maisto produktų taros gamintojams. Tai reiškia, kad nuodingų cheminių junginių turinčios atliekos galėjo tapti maisto, gėrimų pakuotėmis, kuriose laikomus maisto produktus galėjo vartoti ne tik sveiki suaugę asmenys, tačiau ir kūdikiai, onkologinius susirgimus kenčiantys ar jų rizikos grupei priklausantys žmonės.

„Asociacija yra ne kartą perspėjusi valstybės politikus, atsakingas institucijas apie Lietuvoje vykstančią neskaidrią atliekų eksporto veiklą – kai jos nėra išvežamos iš šalies. Dėl tokio galimo tvarkytojų verslo piktnaudžiavimo nukenčia valstybė, jos gyventojai, aplinka ir sąžiningai mokesčius mokantis verslas. 2013-aisiais Aplinkos ministerijai esame pateikę siūlymus dėl išvežamų perdirbti atliekų tikrinimų griežtinimo“, – sakė EPA direktorius Mantas Varaška.

Panašias problemas padėtų spręsti griežtinamos atliekų išvežimo procedūros, taip pat sankcijos jų pažeidėjams, užtikrinant atliekų tvarkymo viešumą ir prieinamumą suinteresuotiems asmenims.

Gamintojų bei importuotojų atstovų (Elektronikos platintojų asociacija, VšĮ „Žaliasis taškas“, Padangų importuotojų organizacija, Lietuvos autoverslininkų asociacija ir kitos) siūlymu tam tikrų atliekų išvežimo srautai (stiklas, baterijos) turėtų būti privalomai tikrinami, pasitelkiant gamintojų importuotojų, sveikatos apsaugos, vietos bendruomenių atstovus.

„Šių siūlymų paskirtis – užtikrinti, kad atliekų tvarkymo sektoriuje veikla būtų vykdoma skaidriai, įtraukiant į šiuos veiksmus visuomenines organizacijas, vietos bendruomenes. Atitinkamai, neturime pamiršti ir mūsų valstybės narystės ES įsipareigojimo tinkamai vykdyti atliekų tvarkymo užduotis“, – sakė M. Varaška.

Žmogui ir aplinkai kenksmingų medžiagų turinčių televizorių kineskopų perdirbimas yra griežtai reglamentuotas šalyje galiojančiais teisės aktais: jį atlikti gali tik specialią įrangą turinčios gamyklos. Ypač kenksmingi senesnės kartos televizorių kineskopai, kuriuos gaminant buvo naudojamas kadmis, taip pat juose yra švino oksido.

Pagal galiojančius įstatymus įmonės, gaminančios pakuotes, elektronikos įrangą, akumuliatorius ir kt., pavojų aplinkai galinčias kelti prekes, yra įpareigotos užtikrinti, kad nemažesni nei valstybės nustatyti kiekiai šių produktų atliekų būtų surinkti ir perdirbti. Už kineskopų atliekų sutvarkymą laikantis ES teisės aktų mūsų šalyje moka televizorius, monitorius gaminančios ar importuojančios įmonės. Tokie mokesčiai yra įskaičiuojami į gaminio mažmeninę kainą, kurią moka vartotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.