Akcijų rinkose laukiama optimizmo protrūkio

Penktadienį, lapkričio 14-ąją, investuotojai vertins nemažai makroekonominių rodiklių. Prognozuojama, kad euro zonos trečiojo ketvirčio bendrasis vidaus produktas (BVP) parodys teigiamą kilimą nuo 0,0 proc. iki 0,1 proc. Laukiama, jog JAV mažmeninės prekybos spalio mėnesio apimtys išaugs nuo -0,3 proc. iki 0,2 proc., o preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas nežymiai kils iki 87,5 nuo prieš tai buvusio 86,9 lygio.

Daugiau nuotraukų (1)

Renatas Žeknys

2014-11-14 10:57, atnaujinta 2018-01-21 12:25

Ketvirtadienį Europos akcijų rinkose vyravo nepastovumas. Pirmoje dienos pusėje buvusį akcijų kilimą, vėliau pakeitė kritimas Stoxx Europe 600 susitraukiant -0,41 proc. ir pasiekiant žemiausią dienos lygį.

Tačiau prekybos diena pesimistinėmis nuotaikomis nesibaigė (Stoxx Europe 600 +0,23 proc.). Tam įtakos turėjo su bendrovėmis susijusi informacija.

Ryšių priemonių ir programų kūrėjos „Ericsson“ akcijos vertė po naujienų, kad bendrovė ieško būdų, kaip sumažinti veiklos sąnaudas, pakilo 3,21 proc. Remiantis bendrovės pareiškimais, šiuo metu mažinamas dirbančiųjų skaičius, kuris įmonės veiklai tiesiogiai pasijus 2017 metais. Taip pat prie šių naujienų prisidėjo paskolų srityje veiklą orientuojantis Belgijos bankas „KBC Groep“ (+6,08 proc.), kuris išplatino pranešimą, kad trečiąjį ketvirtį bendrovės pajamos augo sparčiau nei buvo prognozuota.

Pastaruoju metu gana didelis svoris formuojant investuotojų nuotaikas tenka bendrovių skelbiamiems veiklos rezultatams. Šiuo metu iš Stoxx Europe 600 indekse esančių bendrovių jau 84 paskelbė veiklos rezultatus, o 56 proc. jų rodė pelno augimą.

Ketvirtadienį JAV buvo paskelbtas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, kuris išaugo 4,3 proc. ir parodė didesnį nei prognozuota kilimą. Tačiau šis pokytis stipriai neatsispindėjo akcijų prekyboje, nes jo svarbą užgožė bendrovių informacija. Ketvirtadienį vienas iš didžiausių JAV prekybos centrų „Wal-Mart“ (4,72 proc.) pakilo į visų laikų aukštumas su greičiausiu akcijos kilimu nuo pat 2008 metų. O šis pokytis vakar buvo didžiausias Dow Jones Indus. Avg. sudėtyje, prisidedant prie indekso vertės ir jį kilstelint 0,23 proc.

Šiandien, penktadienį, užsienio valiutų rinkų investuotojai galės vertinti, kaip pasikeitė mėnesinis ir metinis euro zonos infliacijos lygis bei regiono BVP. Prognozuojama, kad metinis kainų lygis euro zonoje išliks nepakitęs, o mėnesinis – sumažės nuo 0,4 proc. iki 0,0 proc. Šio rodiklio sumažėjimas bendru atveju turėtų neigiamai paveikti eurą JAV dolerio atžvilgiu, nes Europos centrinis bankas (ECB) bus priverstas ieškoti papildomų kelių, kaip skatinti euro zoną.

Ryte paaiškėjo, kad Vokietijoje mėnesinė (-0,3 proc.) ir metinė (0,8 proc.) infliacija nepasikeitė. Tai padidino tikimybę, kad šie rodikliai euro zonoje nepateiks staigmenų.

Komentaro autorius yra „Swedbank“ makleris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.