R. Dargis: „Mokykloje tik kala datas ir formules“

Darbdavių ir moksleivių,

Anot R.Dargio, šiuolaikiniame pasaulyje informacijos srautai yra milžiniški, todėl jaunimą reikia išmokyti jais pasinaudoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anot R.Dargio, šiuolaikiniame pasaulyje informacijos srautai yra milžiniški, todėl jaunimą reikia išmokyti jais pasinaudoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-11-19 13:26, atnaujinta 2018-01-21 02:51

„Ko labiausiai pasigendame, - gebėjimų taikyti žinias. Mūsų švietimo sistema, ypač mokykloje, pasižymi scholastine savo istorija, kad datų kalimas, formulių kalimas, įvykių žinojimas vertinamas kaip žmogaus pasirengimas gyvenimui. Iš esmės, man atrodo, kad reikia keisti suvokimą, kad reikalingiausias žmogui gyventi šiuolaikiniame pasaulyje yra gebėjimas taikyti žinias“, - trečiadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Anot jo, šiuolaikiniame pasaulyje informacijos srautai yra milžiniški, todėl jaunimą reikia išmokyti jais pasinaudoti.

„Mes gyvename jūroj informacijos ir turime begalines galimybes jos pasisemti tiek, kiek jos reikia, bet kaip su ja veikti, kaip priimti sprendimus sau naudinga linkme, kaip šiandien paversti žinias šiandien paslaugomis, prekėmis, kurios gali žmogui garantuoti jos paties gyvenimą, jo šeimos gyvenimą, man atrodo, yra tema, apie kurią reikia kalbėti“, - tvirtino R.Dargis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atkreipė dėmesį, kad labai skiriasi darbdavių ir mokslus baigiančių jaunuolių įsivaizdavimas, kas yra svarbu norint įsidarbinti.

Seime tarptautinėje konferencijoje „Lietuvos švietimo sistema: ar pateisinami visuomenės ir verslo lūkesčiai?“ dalyvavęs ministras pristatė tyrimą apie skirtingą darbdavių ir jaunimo požiūrį.

Anot tyrimo, tik 27 proc. darbdavių mano, kad aukštoji mokykla tinkamai paruošia darbo rinkai, o tarp jaunimo tokio požiūrio laikosi 58 procentai. Tik ketvirtadalis darbdavių teigia, kad aukštojo mokslo diplomas garantuoja didesnes pajamas, tačiau taip mano 41 proc. absolventų, 60 proc. bakalaurantų ir 64 proc. moksleivių.

Paklausti, ar įsidarbinant svarbu, kokiais pažymiais baigė mokslus, teigiamai atsakė vos 22 proc. darbdavių ir 74 proc. moksleivių.

Apklausos duomenimis, darbdaviai labiausiai - 84 proc. - pasigenda absolventų gebėjimo priimti sprendimus, 77 proc. - mąstyti analitiškai.

„Darbdavių ir jaunimo įsivaizdavimas, kur reikia eiti per švietimo sistemą, kokias grandis, kad gautumei darbą, įsitvirtintumei darbo rinkoje, turėtumei gerą atlyginimą gerokai skiriasi“, - sakė D.Pavalkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.