Naftos kaina krinta, o kas stumtelės Europos ekonomiką?

Europos Centrinio Banko (ECB) netenkina esama ekonominė padėtis euro zonoje, kaip ir žema infliacija, kuriai papildomos įtakos daro krentančios naftos kainos.

K.Celiešius.
K.Celiešius.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Celiešius

Dec 1, 2014, 4:21 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:13 AM

Ketvirtadienį, kaip ir kiekvieno mėnesio pradžioje, vyks ECB posėdis. Panašu, kad apie tai prašneks ir ECB vadovas Mario Draghi.

Netikėtumų nelaukiama

Prognozuojama, kad šio susitikimo metu esminių sprendimų nebus priimta. Tačiau M.Draghi savo kalboje neišvengiamai akcentuos, kad tokią padėtį reikia išnarplioti.

Analitikai sutaria, kad M.Draghi eilinį kartą kalbės apie galimus papildomus ekonomikos skatinimo stimulus, pavyzdžiui, ES valstybinių obligacijų supirkinėjimą, kurie į ECB veiksmų politikos sąrašą bus įrašyti jau kitais metais.

Geopolitika veikia pramonę

Rinkos dalyviai laukia žinių apie Vokietijos gamyklų užsakymus, pateiktus spalį (prognozuojamas 0,5 proc. mėnesio augimas) bei pramonės produkcijos statistikos. 

Manoma, kad spalį duomenys galėjo būti tokie patys kaip ir rugsėjį, nes geopolitiniai neramumai Ukrainoje ir toliau darė neigiamą poveikį gamintojų nuotaikoms.

JAV darbo rinka aktyvėja

JAV savaitę pradės ISM gamybos sektoriaus aktyvumo indeksu – manoma, kad lapkričio rodiklis sieks 58 (spalį indeksas siekė 59).

JAV skelbs ir vieną svarbiausių nedarbo rodiklių – ne žemės ūkio sektoriaus naujų darbo vietų skaičių.

Spalį buvo geras rezultatas - 214 tūkst. Tačiau laukiama dar šiek tiek geresnių duomenų. Manoma, kad lapkritį JAV atsirado apie 228 tūkst. naujų darbo vietų. Tačiau nedarbo lygis JAV ir toliau turėtų suktis apie 5,8 proc.

Lenkijos bankas sprendimų nepriims

Antradienį įvyks Lenkijos centrinio banko susirinkimas.

Danske Bank“ nuomone, bazinė palūkanų norma zlotais liks nepakitusi (2 proc.).

Lenkijos centrinis bankas prognozuoja, kad infliacija kitais metais bus mažesnė nei jų siekiamas infliacijos lygis, kuris paskutiniu metu buvo sumažintas ir šiuo metu siekia 2,5 proc.  

Tačiau panašu, kad šiuo momentu Lenkijos centrinis bankas nėra pasiryžęs dėl šios priežasties sumažinti bazinę palūkanų normą.

Kęstutis Celiešius yra „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?