Kalėdinis išpardavimas JAV - kuklesnis nei pernai

Visame pasaulyje prasidėjęs kalėdinis išpardavimas – investuotojų akiratyje. Viena svarbiausių pasaulyje nuotaikas atspindinčių rinkų – JAV - jau fiksavo mažesnę nei praėjusiais metais kalėdinio išpardavimo apimtį. Tiesa, tai tik pradiniai prekybos duomenys.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Celiešius

2014-12-08 18:42, atnaujinta 2018-01-19 16:01

Prekyba šiek tiek ūgtelėjo 

Nepaisant pirmųjų duomenų, prognozuojama, kad mažmeninė prekybai 2014-aisiais šiek tiek paaugo. „Danske Bank“ įžvalgomis, ji per metus ūgtelėjo apie 0,1 procento.

Palyginti nedidelį vartojimo augimas, tikėtina, nulėmė ir minėtos mažesnės kalėdinio išpardavimo apimtys, ir kritusios degalų kainos bei šaltas lapkritis.

Vis dėlto, „Danske Bank“ mažmeninę JAV rinką vertina teigiamai – padėtis jos darbo rinkoje gerėja, energetikos resursų kainos - mažėja.

Manoma, kad Mičigano universiteto pasitikėjimo indeksas taip pat kils. Prognozuojama, kad jis sieks 89,7 (lapkritį jis buvo 88,8).

Laukiama Norvegijos banko sprendimo

Tarp svarbiausių šios savaitės įvykių, svarbių investuotojams - ir Norvegijoje ketvirtadienį vyksiantis centrinio banko susirinkimas. Kritus naftos kainoms, paskutiniu metu smarkiai smuko Norvegijos kronos vertė bei Norvegijos kainų indeksai.

Kol kas nėra aiškios nuomonės, ar bazinė palūkanų norma Norvegijos kronomis (šiuo metu ji yra 1,5 proc.) bus sumažinta. Rinkose yra nuomonių ir "taip", ir "ne".

Viena vertus, kritusios naftos kainos verčia centrinį banką mažinti bazinę palūkanų normą ir taip palengvinti gyvenimą verslui ir vartotojams.

Tačiau centrinis bankas siekia stabilizuoti kronos nuvertėjimą, kuris tokio kritimo neprognozavo, o palūkanų sumažinimas ją dar labiau atpigintų ir tai įneštų papildomų neapibrėžtumų į ekonomiką.

Euro zonos gamyba augo

Vokietija pirmadienį paskelbė spalio pramonės produkcijos statistiką – pramonės gamybos apimtys augo 0,2 proc. (rugsėjį kilo 1,4 proc.). Šiek tiek mažesnis augimo kritimas, manoma, bus fiksuotas bendroje euro zonos spalio pramonės produkcijos statistikoje, kuri bus paskelbta penktadienį.

Prognozuojama, kad spalį gamyba augo 0,2 proc. Rugsėjį buvo fiksuotas 0,6 proc. augimas.

Kęstutis Celiešius yra „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.