Elektros kaina pagaliau iššoko iš amerikietiškų kalnelių trasos

Elektros kaina biržoje ir toliau krinta, tad verslas pagaliau gavo galimybę daugiau sutaupyti. Tačiau elektros krizė įmones privertė atsargiau vertinti rinkos sąlygas, juolab kad elektros kainos pokyčiai, kaip jau teko patirti lietuviams, kartais gali būti neprognozuojami.

Nors dauguma įmonių, krizei atsitraukus, smarkiai nepakeitė savo įpročių, bet pirkdamos elektrą jos vis dėlto ėmė rinktis saugesnius variantus – sutartyse užfiksuoja kainos tarifą arba sutartis sudaro ilgesniam laikui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors dauguma įmonių, krizei atsitraukus, smarkiai nepakeitė savo įpročių, bet pirkdamos elektrą jos vis dėlto ėmė rinktis saugesnius variantus – sutartyse užfiksuoja kainos tarifą arba sutartis sudaro ilgesniam laikui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Bagdonas

Dec 23, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:27 AM

Nors dauguma įmonių, krizei atsitraukus, smarkiai nepakeitė savo įpročių, bet pirkdamos elektrą jos vis dėlto ėmė rinktis saugesnius variantus – sutartyse užfiksuoja kainos tarifą arba sutartis sudaro ilgesniam laikui. Taip atitinkamai elgiasi 99 ir 70 proc. įmonių.

Išankstinės elektros kaina Šiaurės rinkoje 2015 metams nukrito iki istoriškai žemo lygio – per šiuos metus ji sumažėjo apie 30 proc., o nuo 2010 m. – apie 50 proc.

Panaši situacija yra ir Vokietijoje – per metus elektros kaina nukrito 15 proc., o nuo 2010-ųjų – beveik 50 proc.

Nors prognozės nuolat kinta, dabartinė hidrologinė ir politinė situacija elektrai pigti yra itin palanki. Tuo tarpu nėra garantijų, kad kaina artimiausiu metu dar labiau sumažės ar išliks tokia pat.

Mažėjanti elektros kaina Skandinavijoje taip pat turėjo įtakos kitų metų kainos prognozei Lietuvoje. Nes 2015-aisiais planuojama pradėti eksploatuoti naują jungtį tarp Lietuvos ir Švedijos bei išnaudoti jau veikiančią jungtį tarp Estijos ir Suomijos.

Pagal dabartinę prognozę elektros kaina per ateinančius dvejus trejus metus bus gana žema. Tačiau svarbu įvertinti ir tai, kad ji dar gali keistis. Elektros kainos svyravimų statistika liudija, kad kainai įtakos turi ir oro sąlygos, ypač – hidrologinė situacija, nes maždaug pusė elektros energijos Šiaurės šalyse pagaminama hidroelektrinėse.

Pastaruoju metu kainoms mažėti įtakos turėjo ir itin pigūs anglių emisijos leidimai Europos emisijos prekybos sistemoje. Pigi anglis šiluminėse elektrinės mažina elektros gamybos sąnaudas. Šiuo metu anglies emisijos kaina yra maždaug 6,75 EUR/t, kai tuo tarpu 2010-aisiais ji siekė beveik 20 EUR/t.

Be to, Europos komisija šiuo metu svarsto galimus pokyčius Europos emisijos pardavimo sistemoje. S Siekiama padidinti anglies emisijų leidimų kainas ir taip skatinti investicijas į žaliosios bei atsinaujinančios energijos gamybą bei efektyvų jos panaudojimą.

Šiuo metu Europos emisijos prekybos sistemoje išduotų leidimų skaičius viršija 2 mlrd.

Prognozuojama, kad dėl to, jog pasiūla ir paklausa yra nesubalansuotos, leidimų skaičius iki 2020-ųjų padidės dar 6 milijardais.

Todėl, siekiant išlyginti disbalansą, siūloma atidėti aukcionus, kuriuose ketinama parduoti apie 900 mln. leidimų. Visa tai gali pakelti emisijų kainą.

Be to, ateityje svarstoma sukurti rezervą, kuris nuo 2021 m. sumažintų išduodamų leidimų kiekį. Tačiau visi šie planai jau kilstelėjo kainas, ir nuo žemiausio šių metų lygio jos pakilo apie 30 proc.

Nors kainos paprasti pavasarį šiek tiek mažėja, vis dėlto neįmanoma tiksliai numatyti, kokios jos bus ateityje, - prognozės ir yra tik prognozės.

Tačiau vertinant dabartinę anglies, naftos ir elektros gamybos apimčių situaciją, numatoma, kad elektros kaina nebeturėtų mažėti. Tad jau dabar norintiems užsitikrinti ilgalaikį stabilumą rekomenduojama pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartis 2-3 metams.

Tuo tarpu toms įmonėms, kurioms priimtina pačioms stebėti situaciją rinkoje ir jos pokyčius, patartina rinktis trumpesnes – 5 mėnesių sutartis. Nes pavasarį, kai prasideda potvyniai, elektrinėse paprastai pagaminama daug elektros energijos, ir rizika, kad jos kaina didės, yra nedidelė.

Dabartinės kainų prognozės numatytos atsižvelgiant į artimiausiais metais pradėsiančias veikti elektros perdavimo jungtis. Tad pasirinkęs ilgalaikes sutartis verslas nieko nepraras, atvirkščiai, tokiu būdu išsilygins ilgalaikės išlaidos, mat bus išvestas dabartinės ir ateities kainos vidurkis.

Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.