Ar gerai pasirengėme eurui? Kokių klaidų pridaryta?

Iki euro įvedimo likus vienai dienai gyventojus pasitinka pirmieji nepatogumai. Dėl masiškai grynuosius pinigus įnešačių gyventojų jau stringa kai kurių bankų bankomatai bei elektroninė bankininkystė.

"Dažniausiai gyventojai laukia paskutinės minutės", - apie lietuvių elgseną sakė O.Bložienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
"Dažniausiai gyventojai laukia paskutinės minutės", - apie lietuvių elgseną sakė O.Bložienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Dec 31, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 8:29 PM

Bankai ir atsakingos institucijos teigia, kad nesklandumų greičiausiai nepavyks išvengti ir pirmosiomis euro įvedimo dienomis.

Apie tai, ką daryti, kad nauja valiuta gyventojams netaptų galvos skausmu „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi „Swedbank“ šeimos finansų ekspertė Odeta Bložienė, ekonomistė Rūta Vainienė bei Valstybinės vartotojų teisių tarybos vadovas Feliksas Petrauskas.

- Ponia Vainiene, kaip manote, ar likus vienai dienai iki euro paruošti visi namų darbai?

Valstybinės institucijos juos paruošė gana neblogai. Žmonėms buvo patariama, kaip jie turi elgtis, kad į bankomatus įneštų pinigus anksčiau, o jei to nepadarė, tai nebeskubėtų ir palauktų vieną ar dvi savaites po euro įvedimo. Kai kurios įmonės, bankai pradėjo ruoštis gerokai anksčiau.

Aišku buvo bėdų dėl kai kurių teisės aktų, bet iš esmės pasirengimas sklandus. Mes jau devyniolikta valstybė, didžiosios pamokos išmoktos. Liks buitinės klaidos: ne tokia grąža, apsirikta, pavedime ne ta suma įvesta. Reikia būti labai atidiems, neskubėti. Jei kas nors po metų knygoje ras litų, juos bus galima pasikeisti „Lietuvos banke“.

- Ponia Bložiene, ar gyventojai pasiruošę?

- Dažniausiai gyventojai laukia paskutinės minutės. Grynųjų pinigų kiekis per visus metus mažėjo laipsniškai, o paskutinį mėnesį gyventojai ypač suaktyvėjo, pradėjo savo grynuosius pinigus įnešti bankų padaliniuose, daugiau naudotis bankomatais. Dabar jau tikrai nereikia skubėti. Pusę metų visi komerciniai bankai keis ir monetas, ir banknotus nemokamai. Prie bankų prisijungia ir „Lietuvos pašto“ skyriai, iš kurių 330 keis grynuosius pinigus.

- „Lietuvos pašto“ skyriai nedirbs pirmosiomis sausio dienomis, tuo tarpu komerciniai bankai atsidaro sausio 1 d. Ar čia nebuvo padaryta klaida? Juk daugelyje rajonų pašto skyriai yra pagrindinės institucijos, iš kurių galima gauti pinigus.

- Esminis dalykas nėra išsikeisti pinigus sausio 1 ar 2 dienomis. Litais bus galima atsiskaityti dar penkiolika dienų. Manau, kad tai problema yra tiems, kurie dar nori išsiųsti laiškus.

- Pone Petrauskai, ar šiomis dienomis susilaukiate skundų iš gyventojų?

- Galiu drąsiai pasakyti, kad šiomis dienomis skundų – vienas, kitas. Rinkos institucijos, mūsų tarnyba į darbą eina ramūs. Manyčiau, kad ir naujametiniame periode turėtų būti tas pats. Nuo rugpjūčio iki lapkričio pažeidimų buvo 10 proc., o lapkričio mėnesį turime 5 proc. pažeidimų. Tai labai nedidelis skaičius. Manyčiau, kad tiek verslas, tiek pati visuomenė į pažeidimus žiūri pakankamai liberaliai, žino, kad per laiko tarpą viskas išsispręs.

- Buvo baudų?

- Buvo, bet jos gana nedidelės. Iš viso 11 per 12 tūkst. patikrinimų.

- Už ką?

- Kainų perskaičiavimas, neteisingas valiutos kurso panaudojimas, dominuojančios valiutos dydžio nustatymas.

- Stringa bankomatai, elektroninė bankininkystė, nes žmonės masiškai bando įnešti grynuosius pinigus į savo sąskaitas. Ponia Bložiene, ar to nebuvo galima išvengti?

- Bankai ruošėsi, ne vieną kartą testavo visas sistemas, bet gali būti nedidelių trikdžių. Sausio 1-ąją, kai įvyks valiutos keitimas ir visų sistemų pertvarkymas, bankų paslaugų sutrikimų bus daugiau. Dabar tai pavieniai sutrikimai, kurių nereiktų sureikšminti.

Neabejoju, kad visi bankai labai gerai pasiruošę. Visi informavo, kad jau nuo 29 d. prasidės bankomatų perėjimas prie eurų. Reikia suprasti, kad bankomatuose reikia pakeisti visus pinigus. Stebuklingai litai bankomate netaps eurais, reikia fiziškai juos sukeisti. Dėl to kai kurie bankomatai atjungti jau dabar. Gyventojams reiktų žinoti, kad trečiadienio pavakarę bus sudėtinga su pavedimų padarymu, interneto bankai bus atjungti, bankomatai apie 22 val. bus išjungti ir pradės veikti po vidurnakčio.

- Kiek grynųjų pinigų turėti naujametę naktį? Ar geriau pinigus turėti kortelėje?

- Žmonės tikriausiai jau apsisprendę, ką veiks naujametę naktį. Jeigu ketina kažkur eiti, reiktų pasirūpinti grynais pinigais, turėti šiek tiek litų ir eurų, bet turėti ir kortelę. Sutrikimų naudojantis kortelėmis tikrai bus, bet atsiskaityti bus įmanoma.

- Smulkieji verslininkai buvo pasakę, kad nedirbs pirmosiomis savaitėmis, nes bijo pavirsti valiutų keityklomis. Ponia Vainiene, ar tai neįvykdytas namų darbas?

- Tai vienas darbas, kuris galėjo būti įvykdytas. Nebuvo atsižvelgta į tai, kad Lietuvoje yra daug verslo ir individualios veiklos pažymų turėtojų, kurie prekiauja. Šie asmenys komerciniuose bankuose negalėjo gauti eurų pagal išankstinę paskirstymo procedūrą. Tai buvo tie asmenys, kurie iššlavė monetų rinkinius. Šis dalykas buvo pražiūrėtas. Dar iš juridinių asmenų, įmonių girdėjau, kad, kuomet kreipėsi į didžiuosius bankus ir norėjo įsigyti eurų pagal išankstinę procedūrą, jiems buvo pasakyta, kad kreiptųsi po naujų metų, arba dabar pirktų, sumokėdami komisinius. Pavienių atvejų yra, tačiau tie, kurie pradėjo laiku galvoti, kaip duos grąžą, galėjo tai įvertinti.

- Pagal įstatymą, grąža po sausio 1 d. turi būti atiduodama eurais. Pone Petrauskai, ar bausite tuos, kurie grąžą atiduos litais?

- Aš ir komanda nesiruošiam nieko bausti. Buvo patvirtintos ūkio ministro rekomendacijos, kuriose aiškiai pasakyta, kad atskirais atvejais galima. Bankomatuose, viešojo transporto įmonėse tuo laikotarpiu galima atsiskaityti ir litais. Tačiau yra išimtys. Jeigu atsineša 200 ar 500 litų kupiūrą ir perka degtukų dėžutę, tai yra keitykla. Jeigu mokus verslininkas neapskaičiavo, kiek gali sukaupti eurų ir susikaupė didesnė apyvarta, tai jei jis atiduos litais ir rinkos priežiūros institucijai tai įrodys, jokių baudų nebus.

- (O. Bložienė) Tiek iš prekybininko, tiek iš vartotojo pusės yra svarbu sąmoningumas. Prekybininkas gali pasakyti, kad neparduos kramtomos gumos, jeigu ateisi su 500 litų banknotu. Gyventojai turi suprasti, kad prekybininkas nėra pinigų maišas ar bankas. Svarbiausia nusiraminti ir sausio 1 d. nepulti reikalauti grąžos eurais.

- Ar mokės žmonės elgtis su pateiktomis euro kainomis? Kalbama apie psichologinį momentą, kuomet žmogus nesupranta tikrosios vertės, jis mato mažesnę kainą, todėl atrodo, kad ji pigesnė. Estija turėjo dėl to problemų, prasidėjo masinis pirkimas ir sausio pabaigoje žmonės susidūrė su finansiniais sunkumais. Nuo kokių pirkinių susilaikyti pirmosiomis savaitėmis ir kaip pirkti protingai?

- (O. Bložienė) Tai ir yra pagrindinis iššūkis, kaip apsiprasti su naujomis kainomis. Tam jos buvo rodomos nuo rugpjūčio mėnesio. Pirmiausia siūlyčiau savo darbo užmokestį pasiversti į eurus. Atrodys, kad kainos tikrai mažos. Manome, kad sausį vartojimas sulėtės dėl gyventojų atsargumo. Siūlyčiau susilaikyti nuo neįprastų pirkinių, mintyse kurtis krepšelį eurais ir einant į parduotuvę užsidėti limitą, kiek gali išleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.