Investuotojai jau įbedė žvilgsnį į Europos centrinį banką

Vilčių - jau yra. Praėjusią savaitę Europos Teisingumo teismas paskelbė išankstinę nuomonę, kad 2012-aisiais Europos Centrinio Banko (ECB) vykdyta valstybių obligacijų supirkimo programa neprieštarauja Europos Sąjungos teisei. Tad dar labiau išaugo tikimybė, kad centrinis bankas ketvirtadienį paskelbs kiekybinio skatinimo (angl. quantitative easing – QE) pradžią.

K.Celiešius.<br>Organizatorių nuotr.
K.Celiešius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Celiešius

Jan 19, 2015, 4:07 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 3:01 PM

Pirks obligacijas

Tikimasi, kad ECB pradės supirkinėti beveik visų euro zonos šalių - išskyrus Graikiją ir Kiprą - išleistas obligacijas.

Manoma, kad kiekybinio skatinimo apimtis sieks 750 mlrd. eurų. Tai dar turėtų sumažinti euro vertę dolerio atžvilgiu, bet neilgam. Užtat euro zonoje šis veiksmas paspartins infliaciją.

Nuotaika giedrėja

Šią savaitę taip pat bus paskelbtas euro zonos gamintojų pasitikėjimo indeksas (ang. PMI).

Manoma, kad gamintojų nuotaika sausį, daugiausia dėl Vokietijos gamintojų, pakilo – nuo 50.6 PMI iki 50.9 PMI.

Antradienį Vokietija skelbs sausio ZEW rodiklį, atspindintį Vokietijos verslo ateities lūkesčius.

Manoma, kad ZEW rodiklis nuo 34,9 (toks jis buvo gruodį) turėjo paaugti iki 40. Jei prognozė pasitvirtins, tai bus trečias mėnuo iš eilės, kai indeksas auga.

JAV gamintojai - ramūs 

Svarbiausias veiksnys JAV rinkoje šią savaitę turėtų būti išankstinio sausio mėnesio Markit PMI indekso paskelbimas, kuris atspindi JAV gamintojų nuotaiką.

„Danske Bank“ analitikai prognozuoja, kad sausį indeksas turėtų išlikti nepakitęs ir siekti 54,0. Tai atitiktų ir lūkesčius dėl BVP augimo tempo šį ketvirtį. Tikimasi, kad JAV BVP augs 2,5 proc., palyginti su paskutiniuoju 2014 m. ketvirčiu (JAV BVP metinis augimas 2014 m. III ketvirčiu siekė net 5 proc.).

Didesnis indekso pasikeitimas į bet kurią pusę rinkų turėtų būti sutiktas jautriau nei įprastai. Priežastis – daug investuotojų šiuo metu nėra tikri dėl rizikingų turto klasių perspektyvų artimiausiu metu.

Daugiau statybų

JAV nekilnojamojo turto sektorius šią savaitę bus gausus naujienų. Trečiadienį bus paskelbta, kiek naujų namų buvo pradėta statyti gruodį (manoma, kad 1,040 mln, palyginti su 1,027 mln. lapkritį). Ketvirtadienį bus paskelbta, kiek buvo parduota namų paskutinį 2014 metų mėnesį. Prognozuojami 5,08 mln. pardavimai, palyginti su 4,93 mln. lapkritį.

Bendrovių sektoriuje 2014 metų rezultatus skelbs „Morgan Stanley“, „Johnson & Johnson“, „Uniliver“, „IBM, General Electrics“, „McDonald‘s“, „eBay“.

Kinijos BVP – arti valdžios tikslo

Kinija antradienį skelbs paskutiniojo 2014 metų ketvirčio BVP augimo duomenis. Tikimasi, kad metinis augimo tempas paskutinįjį ketvirtį išliks nepakitęs ir sieks 7,3 proc., tai yra tiek pat, kiek ir trečiąjį ketvirtį.

Tai reikštų, kad 2014 metų Kinijos BVP augo 7,4 proc., tik 0,1 proc. punkto mažiau nei oficialus Kinijos valdžios tikslas.

Informaciją parengė Kęstutis Celiešius, „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.