Graikija – lyg ožys: į taupymo programą nė nešnairuoja

Graikijos premjeras Alexis Tsipras idėjų neišsižada. Jis pareiškė, jog laikysis savo planų atsisakyti griežto taupymo programos ir tarptautinės paramos plėtros. Per savo pirmąjį pasisakymą parlamente Graikijos premjeras pabrėžė nenorįs tęsti tarptautinės kreditorių paramos, tačiau tikisi paimti trumpalaikę paskolą iki vasaros, kad laimėtų kiek laiko ir galėtų peržiūrėti skolą.

A.Tsipras (dešinėje) pareiškė, jog laikysis savo planų atsisakyti griežto taupymo programos ir tarptautinės paramos plėtros.<br>AP nuotr.
A.Tsipras (dešinėje) pareiškė, jog laikysis savo planų atsisakyti griežto taupymo programos ir tarptautinės paramos plėtros.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2015, 6:56 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:05 PM

Kaip informavo BBC, A.Tsipras taip pat pažadėjo laikytis savo pažadų, duotų prieš rinkimus. Jis pareiškė, kad pagrindinė kova bus nukreipta prieš korupciją ir mokesčių vengimą. 

Graikijos premjeras pažadėjo padidinti minimalų atlyginimą ir grąžinti į darbą valstybės tarnautojus, atleistus ankstesnės vyriausybės pagal griežto taupymo programą.

„Tarptautinių kreditorių paramos programa nepavyko, – kalbėjo sekmadienį A.Tsipras. – Būtų nepateisinama, jeigu naujoji vyriausybė prašytų tęsti, nes vyriausybė negali prašyti, kad būtų tęsiamos klaidos.

Po penkerių metų trukusios barbariškos paramos programos mūsų tauta to daugiau nepakels“, – kalbėjo jis parlamente.

Sekmadienį jis paminėjo kelias iš planuojamų vyriausybinės ekonominės politikos priemonių: iki 2016 metų laipsniškai padidinti minimalų atlyginimą iki 751 euro, mokėti papildomas išmokas mažas pensijas gaunantiems pensininkams, sugrąžinti nelegaliai atleistus viešojo sektoriaus darbuotojus, sukurti naują nacionalinį transliuotoją, įvesti naują mokestį didelės vertės turtui, sukurti pensijų fondą iš pajamų, gaunamų iš gamtos išteklių, sumažinti vyriausybinių automobilių ir lėktuvų skaičių.

Banko pozicija: euro zona be Graikijos

Buvęs JAV centrinio banko vadovas Alanas Greenspanas sako, jog vienintelė išeitis naują valdžią išsirinkusiai Graikijai – pasitraukti iš euro zonos. A.Greenspano teigimu, tik laiko klausimas, kada taip nutiks.

Kalbėdamas su BBC korespondentu, A.Greenspanas sakė neįsivaizduojantis, kas galėtų panorėti sunkmetį išgyvenančiai Graikijos ekonomikai duoti pinigų.

A.Greenspanas, kuris centriniam JAV bankui vadovavo nuo 1987 m. iki 2006-ųjų, kalbėjo: „Tikiu, kad Graikija galiausiai išeis iš euro zonos. Nemanau, kad tai padės jiems ar likusiai euro zonos daliai, tačiau, tik laiko klausimas, kol visi pripažins, jog atsiskyrimas – geriausia strategija.“

Po rinkimų Graikijoje, kai į valdžią atėjo kraštutinių kairiųjų partija „Syriza“, šalies ministrai keliauja po Europos sostines mėgindami išprašyti paramos jų siūlymams dėl Graikijos skolų naštos sumažinimo. Naujoji Graikijos kairiųjų vyriausybė siekia, kad būtų peržiūrėtos tarptautinių skolintojų Atėnams suteikto 240 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo paketo sąlygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.