Darbuotojai bijo darbdaviams pasakyti, kad serga psichikos liga

Psichikos sutrikimai yra rimta. Šitaip tikina gydytojai, tačiau tai dažnai nė motais darbdaviams. Tai parodė tarptautinė apklausa. Kad darbuotojus kamuoja sielos kančios, bet jie vis tiek eina į darbą, parodė ir „Germanwings" tragedija.

27 metų Andreas Lubitzas sunkiai užmigdavo, jau kelerius metus jis kentėjo nuo depresijos, o nuo savo darbdavių slėpė, kad gydytojas jį atleido nuo darbo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
27 metų Andreas Lubitzas sunkiai užmigdavo, jau kelerius metus jis kentėjo nuo depresijos, o nuo savo darbdavių slėpė, kad gydytojas jį atleido nuo darbo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:08 AM

Anot ekspertų, „Germanwings“ lėktuvą, kuriuo skrido 150 žmonių, tyčia sudaužęs antrasis pilotas labai bijojo dėl sveikatos sutrikimų prarasti skraidymo licenciją. 27 metų Andreas Lubitzas sunkiai užmigdavo, jau kelerius metus jis kentėjo nuo depresijos, o nuo savo darbdavių slėpė, kad gydytojas jį atleido nuo darbo.

Kad dažnas pavaldinys bijo pasakyti darbdaviui ar tiesioginiam viršininkui apie jį kamuojančią sielos ligą, rodo ir vienos paklausos rezultatai.

Tarptautinį tyrimų bendrovė AXA PPP apklausė įmonių vadovus ir jų pavaldinius. Kaip parodė apklausa, kas septintas viršininkas mano, kad stresas, nerimas ir depresija nėra pateisinama priežastis neiti į darbą. Kaip rašo „The Daily Mail“, ketvirtadalis apklaustų darbuotojų susiduria su šiomis sveikatos negandomis.

Dauguma apklaustų pavaldinių, kurie skundėsi psichikos sutrikimais, baimindamiesi nuobaudų nepasakojo savo vadovams, kuo sergantys. 69 proc. vadovų nemano, kad psichikos sutrikimai yra priežastis imti biuletenį, nors kas ketvirtą viršininką patį praeityje yra kamavusi sielos liga. Beveik pusė darbuotojų mano, kad viršininkas į sveikatos problemas nežiūrės rimtai. 7 proc. apklaustųjų bijotų vadovo reakcijos pasakius jam apie psichikos ligą. 40 proc. pavaldinių prisipažintų savo vadovui, kokia liga juos kamuoja, kad negali eiti į darbą dėl patiriamo streso, išgyvenamo nerimo ar depresijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?