T. Podvorskis: „Draudimo rinka patirs nuosmukį“

2013-2014 metais draudimo

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 11:56 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:35 AM

„Manau, kad šiais metais situacija bus priešinga. Jei kalbėsime tik apie ne gyvybės draudimo rinką, manau, kad ji bus nuostolinga ir viso draudimo pelningumą lems tik gyvybės draudimo rinka. Padidėjus pelnui, sustiprėja konkurencija, dėl kurios dažniausiai metai tampa nuostolingi“, – sako T. Podvorskis.

Draudimo ekspertas prognozuoja, kad per ateinančius 5-erius metus šalies draudimo rinka išgyvens ir pakilimų, ir nuosmukių. Pasak jo, viskas vyksta cikliškai.

T. Podvorskio teigimu, Lietuvos draudimo rinka bręsta. Pastebėta, kad apsidrausti nuo galimos turtinės žalos vis dažniau linksta ne tik stambios bendrovės, bet ir didesnes pajamas gaunantys fiziniai asmenys.

Vis dažniau savo komercines patalpas draudžia ir mažų bei vidutinių įmonių savininkai, tačiau apsidrausti nuo civilinės atsakomybės arba finansinių nuostolių lietuviai vis dar nėra linkę.

„Labiau išsivysčiusiose valstybėse finansinių nuostolių draudimas yra kasdienybė. Ten šio tipo draudimas populiarumu pralenkia ir turto draudimą. Vakaruose gyventojai žino, kad svetimas turtas neretai gali būti daug vertingesnis nei jų pačių. Jeigu asmeninės nuosavybės kaina yra aiški, sunku įvertinti žalą, kurią gali netyčia padaryti kitam. Todėl užsieniečiai skuba apsidrausti nuo pavojaus sukelti sunkiai įvertinamus nuostolius“, – teigė T. Podvorskis.

Verslo sektorius pamažu ima rūpintis savo turtu, tačiau fiziniai asmenys vis dar nelinkę apsisaugoti nuo galimos žalos.

Kitose šalyse perkant draudimą, normalu įsigyti visą krepšelį, tačiau Lietuvoje ši praktika dar nepopuliari. Eksperto teigimu, lietuviai linkę pirkti skirtingų rūšių draudimą skirtingose draudimo kompanijose, o kompleksiniai pasiūlymai, kai vienu metu perkamas kelių rūšių draudimas, nėra populiarūs. Populiarėjanti tendencija – sutartyje numatyti papildomas sąlygas, išplečiančias rizikų grupes.

„Prieš dešimt metų niekas turto nedraudė nuo žemės drebėjimo ar uragano, o dabar jau esame įtraukę tokias rizikas, nes jos yra aktualios ir Lietuvoje. Anksčiau žmonės draudėsi tik nuo gaisrų ar Lietuvai būdingų stichinių nelaimių, tačiau situacija pasikeitė. Dabar žmonės pradeda bijoti ne tik gamtos jėgų, tačiau dar labiau ir kito žmogaus“, – teigė „BTA Insurance Company“ SE filialo Lietuvoje direktorius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.