IT specialistams – rožinė ateitis

Iki 2016 metų Lietuvoje pritrūks apie 14 tūkst. IT specialistų, kuriuos įmonės galėtų įdarbinti. Įmonės Lietuvoje ieško ne tik programuotojų, bet ir analitikų, sistemų architektų, projektų vadovų, testuotojų. Vis dėlto pranašumą rinkoje turi specialistai su platesniu išsilavinimu, kurie ne tik žino kaip „užkurti mašiną“, bet ir galintys ją vairuoti įvairiomis kryptimis ir numatyti, kad jos laukia už kito posūkio, rodo asociacijos „Infobalt“, vienijančios Lietuvos IT įmones, duomenys.

Absolventai vizijas apie būsimą informatiko darbą dažniausiai sieja su programavimo veiklomis.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Absolventai vizijas apie būsimą informatiko darbą dažniausiai sieja su programavimo veiklomis.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Vitkutė Adžagauskienė

Jul 15, 2015, 9:52 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:33 AM

Informatikai šiandien reikalingi įvairiausiose veiklos srityse. Štai ir šiemet, praėjus vos kelioms savaitėms po diplomų įteikimo, universiteto absolventų duomenimis, dauguma jau yra susiradę darbą, kiti renkasi iš kelių jų laukiančių kompanijų.

Darbuotojų trūkumą jaučia įvairios gamybine veikla užsiimančios kompanijos, taip pat telekomunikacijų, finansų, transporto, pramogų pasaulio įmonės, švietimo ir kitos įstaigos atsakingos už įvairias valstybinės veiklos sritis.

Susiklosčiusi situacija skatina ir darbuotojų perviliojimus. Trūkstant ekspertų IT, įmonės, ypač užsienio kompanijos, Lietuvoje įkūrusios savo paslaugų centrus, pervilioja IT specialistus iš įvairių kitos srities įmonių. Todėl pastarosiose IT specialistų poreikis kaip niekada didelis. Jos laukia kompetentingų, tačiau platesnio profilio specialistų, galinčių atlikti įvairius darbus, įsigilinti į įmonės procesus ir pasiūlyti konkurencingus, naujus sprendimus.

Informatiko darbai šiandien toli gražu nėra susiję tik su programavimu. Įmonės Lietuvoje ieško ne tik programuotojų, bet ir analitikų, sistemų architektų, projektų vadovų, testuotojų, kadangi šiuolaikinių programinių produktų kūrimo sėkmė priklauso ir nuo vartotojo poreikių (dažnai paslėptų, akivaizdžiai neišsakomų) išsiaiškinimo, ir nuo tinkamo produkto kūrimo, ir projekto diegimo valdymo. Kyla klausimas, kodėl srityje, kur tokios plačios galimybės, vis labiau stinga norinčiųjų tobulėti?

Diskusijose su moksleiviais aiškėja, kad klaidinga nuomonė susiformuoja dar mokyklos suole. Absolventai vizijas apie būsimą informatiko darbą dažniausiai sieja su programavimo veiklomis. Todėl jų sprendimą lemia klaidingas įsivaizdavimas, jog studijuoti bus per sudėtinga ir netgi neįdomu.

Tačiau, informatikos įvairiapusiškumas atsiskleidžia dirbant ne į programinių produktų kūrimą orientuotose IT įmonėse, bet įvairiose kitose srityse, kur verslo sėkmė tiesiogiai susijusi su tinkamu IT technologijų panaudojimu. Ne veltui įmonės turi įvairių lygių informacinių technologijų specialistų pareigybes.

Pavyzdžiui, vyriausiojo įmonės informacinių technologijų specialisto (angl. CIO – Chief Information Officer) pareigybės apibrėžime nurodoma, kad toks specialistas turi gebėti analizuoti, perprojektuoti įmonės procesus ir suplanuoti įmonės IT infrastruktūros pertvarkymą panaudojant naujas technologijas. Tam reikia ne tik išmanyti IT technologijas, verslo valdymą, IT infrastruktūros vystymą, projektų vadybą, bet ir sugebėti greitai atpažinti ir įsisavinti naujas, konkrečiai veiklos sričiai naudingas, technologijas. Puikūs programavimo gebėjimai čia negelbės. Bet kuris informatikas šiandien privalo turėti algoritmavimo, programavimo ir programinių produktų valdymo pagrindus. Tik taip jis gebės suprasti, valdyti sistemas, su kuriomis dirba, tinkamai įsisavins šiuolaikines IT technologijas.

Šiuos reikalingus pagrindus suteikia praktiškai visos Lietuvos universitetų informatikos ir informatikos inžinerijos krypčių studijų programos. Toli gražu ne tik tos, kuriose programų sistemos ar programų inžinerija yra akcentuojama programos ar specializacijos pavadinime.

Platesnis rengiamų specialistų profilis siejamas ir su studijų programų gebėjimu pasiūlyti tarpkryptinių studijų galimybes. Tarpkryptiškumas gali būti būdingas visai studijų programai, arba atskiriems studijų dalykams ar moduliams.

Be jau minėto ryšio tarp informatikos ir verslo/vadybos programų, geru tarpkryptinių studijų pavyzdžiu gali būti multimedijos studijos, jungiančios informatikos, naujųjų medijų meno, inžinerijos mokslus, taip pat – neuromokslų ar psichologijos žinias, kurios naudingos kuriant sistemas, prisitaikančias prie žmogaus būsenos ar reakcijos.

Kitas šiandieninėje žinių visuomenėje ypač reikalingas derinys yra informatika ir humanitariniai mokslai, vedantys į kalbos technologijų arba kompiuterinės lingvistikos taikomuosius sprendimus. Šie sprendimai leidžia automatizuotai analizuoti bei sintezuoti rašytinę ir šnekamąją kalbą, išmokyti kompiuterį suprasti pateiktą informaciją taip, kaip ją suprastų žmogus. Tai ypač svarbu, kuriant šiandieninius robotizuotus paieškos ir informacijos analizės pagalbininkus, padedančius susigaudyti šiandieninėje informacijos gausoje, toliau vystyti interneto ir informacinių sistemų ir paslaugų galimybes.

Komentaro autorė yra Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto dekanė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.