Investuotojams jau tas pats – liks Graikija euro zonoje ar ne

Trečiadienį Graikijos parlamentui turint priimti dar dozę sprendimų, kurie leistų gauti tolesnę paramą iš ES, Lietuvos verslo konfederacijos mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas Žinių radijui sakė, kad investuotojams nėra didelio skirtumo, ar Graikija liks euro zonoje, ar ne.

Jeigu graikai nutartų negrąžinti skolų, išeiti iš euro zonos, šitas krūvis atitektų ES institucijoms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jeigu graikai nutartų negrąžinti skolų, išeiti iš euro zonos, šitas krūvis atitektų ES institucijoms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, Žinių radijas

Jul 22, 2015, 8:22 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 7:14 PM

Bankrotas – nebe vienintelis scenarijus

Kaip praneša naujienų agentūra BNS, Graikijos vyriausybė pareiškė norinti iki rugpjūčio 20 dienos baigti derinti galutinę sutartį dėl šalies tarptautinio finansinio gelbėjimo plano, kai pateikė parlamentui svarstyti daugiau įstatymų reformų, vykdydama kreditorių reikalavimus imtis reformų mainais į skolinamas lėšas.  

Po balsavimo trečiadienį parlamente dėl antrojo projekto, kuriam būtina pritarti, norint per trejus metus gauti 86 mlrd. eurų finansinę paramą, vyriausybė „nedelsdama atnaujins su kredito institucijomis – ES, Europos centriniu banku ir Tarptautiniu valiutos fondu – derybas, kurios turėtų baigtis rugpjūčio 20 dieną vėliausiai“, – sakė vyriausybės atstovė Olga Gerovassili. 

Rugpjūčio 20-oji yra galutinis terminas, iki kurio skolų prislėgta Graikija turi sumokėti 3,2 mlrd. eurų Europos centriniam bankui, o rugsėjį Atėnai turės grąžinti 1,5 mlrd. eurų Tarptautiniam valiutos fondui. 

Graikijos vyriausybė antradienį sulaukė palaikymo, kai agentūra „Standard & Poor's“ pagerino šalies skolinimosi reitingą dviem padalomis – nuo CCC- iki CCC+. Graikijos vertybiniai popieriai tebelaikomi šiukšlėmis, bet tas žingsnis buvo teisinga kryptimi. 

„Standard & Poor's“ pareiškė, kad Atėnų bankrotas nebėra neišvengiamas scenarijus per ateinančius metus, todėl Graikijos pasitraukimo iš euro zonos grėsmė sumažėjo, nors tebėra „didelė“. 

Atėnai pirmadienį sugebėjo pervesti milijardus eurų, kuriuos buvo skolinga ECB ir TVF, kai ES suteikė trumpalaikę „pereinamąją“ 7,16 mlrd. eurų paskolą. 

A.Cipras praėjusį trečiadienį sugebėjo prastumti parlamente pirmąsias nepopuliarias reformas, tarp jų ir didelius pakeitimus mokesčių ir pensijų sistemose bei darbo rinkos kodekse, tačiau tik su proeuropietiškos opozicijos pagalba. Parlamente iš 149 „Syriza“ deputatų 32, tarp jų buvęs finansų ministras Yanis Varoufakis balsavo prieš šias priemones, o dar šeši susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.