Devalvuotas Kinijos juanis kirs visam Baltijos šalių regionui

Ekspertai sako, kad Kinijai devalvavus juanį, Lietuva ir visas Baltijos šalių regionas praranda galimybes pervilioti investicijas iš Kinijos. Be to, Kinijoje gali mažėti vartojimas, todėl eksportuoti į šią šalį gali būti sunkiau.

Sprendimas devalvuoti juanį atsiliepė akcijų rinkoms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sprendimas devalvuoti juanį atsiliepė akcijų rinkoms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Čeponytė, LRT Radijas, lrt.lt, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2015, 8:38 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:45 PM

Kinijos valiuta susieta su JAV doleriu, todėl pastarajam stiprėjant, stiprėjo ir juanis. Tai mažino šalies gamintojų galimybes konkuruoti eksporto rinkose. Be to, brango darbo jėga. Dėl to, anot ekspertų, buvo kilęs pavojus, kad iš šalies ims trauktis užsienio kapitalas ir ieškos kitų – pigesnių rinkų.

Dėl to Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija turėjo galimybę privilioti šias investicijas. Dabar, anot ekonomistų, regiono šalys prarado šią galimybę. Be to, užsivėrus Rusijos rinkai, Lietuvos gamintojai tikisi įsitvirtinti Kinijoje. Tačiau anot ekspertų, dabar tai padaryti gali būti sunkiau. Kinija buvo išsikėlusi tikslą iš gaminančios ir eksportuojančios tapti vartojančia ekonomika. Tačiau devalvavus juanį tai padaryti bus sunkiau, nes gyventojų vartojimas gali smukti, todėl jiems būtų sunkiau įpirkti importuotas prekes. Kinija devalvavo šalies valiutą juanį siekdama didinti konkurencingumą pasaulyje.

Akcijų rinka smunka

Trečiadienį, Kinijos centriniam bankui nusprendus dar labiau susilpninti juanio vertę po rekordinės nacionalinės valiutos devalvacijos antradienį, Kinijos akcijų rinka smuko. Kinijos centrinis bankas devalvavo griežtai kontroliuojamą nacionalinę valiutą dar 1,6 proc. – iki 6,3306 juanio už dolerį.

Kinijoje akcijų indeksas „Shanghai Composite“ trečiadienį smuko 0,4 proc., iki 3911,67 punkto. Honkonge „Hang Seng“ indeksas nukrito 1,2 proc., iki 24197,56 punkto.

Rekordinis – 1,9 proc. – juanio kurso JAV dolerio atžvilgiu sumažinimas antradienį sudrebino pasaulio rinkas.

Kinijos centrinis bankas trečiadienį mėgino nuraminti rinkas, teigdamas, kad nėra pagrindo ilgalaikei juanio devalvacijai, atsižvelgus į pasaulines ir vidaus ekonomines sąlygas.

Volstritas pastebimai sureagavo į Pekino netikėtą sprendimą. Antradienį prekybos akcijomis pabaigoje „Dow Jones“ indeksas sumažėjo 212,33 punkto, arba 1,21 proc., iki 17402,8, o „S&P 500“ neteko 20 punktų, arba 0,96 proc. ir siekė 2084 punktus. „Nasdaq“ smuko 65 punktais, arba 1,27 proc., iki 5036,79 punkto.

Didžiausioje Azijos regiono akcijų rinkoje Japonijos „Nikkei“ indeksas smuko 1,2 proc., iki 20472,90 punkto.

Pietų Korėjos „Kospi“ indeksas sumažėjo 1,2 proc., iki 1964,15 punkto.

Po netikėto Kinijos žingsnio smuko ir Australijos akcijų indeksas: „S&P/ASX 200“ sumažėjo 0,5 proc. iki 5445,10 punkto.

TVF paplojo per petį

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) teigiamai įvertino Kinijos sprendimą sumažinti oficialų juanio kursą JAV dolerio atžvilgiu. Anot TVF, toks Kinijos centrinio banko žingsnis „turėtų leisti rinkoms atlikti svarbesnį vaidmenį nustatant valiutų kursą“.

„Mūsų manymu, Kinija gali ir turi siekti, kad būtų pereita prie efektyvaus laisvai plaukiojančio valiutos kurso per dvejus trejus metus, – pridūrė TVF atstovas. – Reikia taip pat pastebėti, kad Kinijos valdžios sprendimas nėra tiesiogiai susijęs su „kriterijais“, naudojamais nustatant valiutų krepšelį“.

Kinijos centrinis bankas antradienį sumažino oficialų juanio kursą 1,9 proc. JAV dolerio atžvilgiu. Banko teigimu, šiuo „1,9 proc. vienkartiniu vertės sumažinimu“ siekiama, kad valiutų kursas būtų labiau orientuotas į rinką. Trečiadienį Kinijos centrinis bankas sumažino nacionalinės valiutos kursą dar 1,6 proc. iki 6,3306 juanio už dolerį. Tai mažiausias rodiklis nuo 2012 m. rugsėjo.

Centrinio banko teigimu, tokios priemonės – vienkartinės. Bankas taip pat pažadėjo ateityje palaikyti juanio stabilumą „racionaliame lygyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.