Rado ženklą, kuris tiksliai atskleidžia jūsų santykių ateitį

Kad kredito istorija gali pakišti koją ketinimams gauti paskolą, žino ne vienas. Tačiau JAV mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidžia, ką elgesys su pinigais išduoda apie visai kitas jūsų savybes.

Jei jūsų partneris nesilaiko finansinių įsipareigojimų, didelė tikimybė, kad nesilaikys įsipareigojimų ir jums.<br>123rf nuotr.
Jei jūsų partneris nesilaiko finansinių įsipareigojimų, didelė tikimybė, kad nesilaikys įsipareigojimų ir jums.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-14 18:18, atnaujinta 2017-10-04 10:33

Ogi tokie skaičiai kaip kredito reitingo rodiklis gali parodyti, ar jūsų santykiai poroje gali būti ilgalaikiai.

Trumpai tariant, antrosios pusės polinkis skolintis ir požiūris į skolų grąžinimą mums pamėtėja žinių supratimui apie partnerio patikimumą.

Atlikus tyrimą išryškėjo tendencija, kad asmenys, kurių kredito reitingai aukšti, labiau linkę įsipareigojantiems santykiams.

Lyginant aukščiausius kredito reitingus turinčius asmenis su tais, kurių kredito reitingai – žemiausi, matyti, kad pastarieji netgi 30 proc. mažiau linkę įsipareigojantiems santykiams, skelbia brookings.edu.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad žmonės partneriais rinkosi panašius į save: tie, kurių kredito istorija gera, į partnerius rinkosi tokius, kaip jie. Kitaip pasakius, finansiškai patikimesni į partnerius rinkosi kitus finansiškai patikimesnius asmenis.

Norite tikėkite, norite – ne, tačiau amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, jog poros, kuriose abu partneriai turėjo aukštus reitingus, turi didesnę tikimybę išlikti kartu.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad skyrybų atvejai porose, kuriose abu partneriai turėjo problemų su finansiniais įsipareigojimais, buvo dažnesni.

Pasirodo, tikimybė šioms poroms pasukti skirtingais gyvenimo keliais yra du, o kartais ir tris kartus didesnė nei finansiškai patikimiausių asmenų poroms. Žodžiu, kuo aukštesni poros reitingai, tuo labiau didėja tikimybė, kad jiedu ilgai išliks kartu.  

Nepaisant akivaizdaus potraukio asmenims, kurių kreditų istorija panaši, daug asmenų neabejotinai užmezga santykius ir su žmonėmis, kurių elgesys su pinigais visiškai skiriasi nuo jų pačių.

Kas nutinka tokiais atvejais? Kaip kad atsitinka ilgus metus drauge būnančioms poroms, kai supanašėja jųdviejų manieros ir požiūriai, su kredito reitingais nutinka tas pat. Tyrimai rodo, kad porose, kurių kredito reitingai gerokai skiriasi santykių pradžioje, per laiką šie rodikliai supanašėja.

Įdomu ir tai, kad kuo ilgiau trunka žmonių santykiai, tuo labiau supanašėja jų kredito reitingų rodikliai.

Paprastai nutinka taip, kad asmens, kurio kredito reitingai buvo mažesni, šie skaičiai ima didėti. Trečdaliu atvejų pokyčiai pradedami matyti jau po ketverių metų.

Tačiau partnerio daroma teigiama įtaka ima blėsti, jei pora išyra. Tokius pokyčius paaiškinti paprasta: subyrėjusi pora nebeturi bendrų finansinių įsipareigojimų.

Finansų ir kitos įstaigos pasaulyje plačiai naudoja įvairius reitingavimo modelius. Jie padeda įvertinti klientus. Reitingas yra rizikos išraiška, gaunama įvertinus informaciją apie asmenį: kredito istoriją, pajamas, šeimyninę padėtį ir kitą.

„Tyrimo metu buvo atskleistos stiprios sąsajos tarp poros kredito reitingų ir santykių tvirtumo. Ir tai – gana suprantama. Juk reitingas nemažai pasako apie asmens įgūdžius ir galimybes subalansuoti savo pajamas ir išlaidas, susidėti saugiklius taip, kad sąskaitos būtų apmokamos laiku, o finansiniai instrumentai naudojami pagal turimas galimybes ir paskirtį, – amerikiečių įžvalgas komentuoja kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius. – Sunku įsivaizduoti tikrai tvirtą sąjungą tarp žmonių su radikaliai skirtingais požiūriais į asmeninius finansus. Pavyzdžiui, moteris gyvena subalansavusi savo biudžetą, taupo, laiku apmoka sąskaitas, jei skolinasi – tai saikingai. Be to, ji susideda saugiklius, kad įsipareigojimai tikrai būtų įvykdyti, o ne praleisti“.

Kaip siūlo A.Bogdanovičius, sakykime, tai atspindi A reitingą turinčių žmonių apibūdinimą. Vyras, tęsiant pavyzdį – visiška priešingybė. Jo reitingas E, nes jis neapmoka turimų sąskaitų, nesaikingai skolinasi, vienu kreditu dengia kito kredito įmokas, vadovauja įmonei, kuri vėluoja mokėti klientams, bėga nuo atsakomybės.

„Tokiems skirtingiems žmonėms ilgą laiką gyventi kartu tikriausiai yra sudėtinga“, – svarsto pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024