Spraga statybų versle: kur rasti statybininkų?

Lietuvoje statybų sektoriuje šiandien dirba apie 100 tūkst. specialistų. Nors jau keletą metų stebime stabilų rinkos ir statybų paklausos augimą, didelė dalis iki ekonominės krizės mūsų šalyje dirbusių statybininkų į Lietuvą vis dar negrįžo.

Emigravę specialistai sukūrė didelę ir sunkiai užpildomą darbo jėgos spragą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Emigravę specialistai sukūrė didelę ir sunkiai užpildomą darbo jėgos spragą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Statybų ekspertas V.Jančiauskas: „Daugelis statybos įmonių krizės laikotarpiu darbuotojų kiekį sumažino maždaug 50 proc.“<br>lrytas.lt nuotr.
Statybų ekspertas V.Jančiauskas: „Daugelis statybos įmonių krizės laikotarpiu darbuotojų kiekį sumažino maždaug 50 proc.“<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Jančiauskas, statybų ekspertas, projekto www.statyba24.lt vystytojas

2015-12-06 10:28, atnaujinta 2017-10-01 01:22

Lietuvos darbo biržos duomenimis, 2009 – 2010 metais darbo neteko daugiau nei 70 tūkst. statybų sektoriuje dirbusių žmonių. Subliuškęs nekilnojamojo turto burbulas ir statybų sektoriaus griūtis lėmė itin išaugusius gerų specialistų emigracijos mastus.

Daugelis statybos įmonių krizės laikotarpiu darbuotojų kiekį sumažino maždaug 50 proc. ir šio skaičiaus nedidino bent dvejus metus – vertėsi su turimais darbo pajėgumais, laukdamos pastebimesnio rinkos augimo.

Per tuos metus prarasti, emigravę specialistai sukūrė didelę ir sunkiai užpildomą darbo jėgos spragą: tiek kiekio, tiek ir profesionalumo prasme. Šiandien statybos įmonės ir pavieniai užsakovai susiduria su rimtais sunkumais, ieškodami gerų, patikimų ir patyrusių statybos bei apdailos specialistų. Ypač mūsų šalyje trūksta aukštos kvalifikacijos specialistų. Amatininkų paieškas apsunkina ir tai, kad vos 4 proc. jų informaciją apie save skelbia internete.

Išvykę specialistai neskuba grįžti į Lietuvą ne tik dėl užsienyje susikurtų tenkinančių gyvenimo ir darbo sąlygų, bet ir todėl, kad užsakymai Lietuvoje siūlomais atlyginimais vis dar negali konkuruoti su pasiūlymais užsienyje. Nepaisant to, jog specialistų trūkumas pastaraisiais metais ne juokais išpūtė statybininkų paslaugų įkainius, išvykusių specialistų jie vis dar nevilioja grįžti.

Ši problema ilgą laiką buvo itin aktuali pavieniams statybų specialistams, dirbusiems pagal patentą. Krizės laikotarpiu ir po jos itin retus pelningus užsakymus gaudavo išimtinai tik didžiosios statybų įmonės dėl didesnio jų žinomumo ir didesnio klientų pasitikėjimo jomis. Tuo tarpu amatininkams geresnio gyvenimo ieškoti beliko užsienyje. Šiandien nepriklausomi specialistai Lietuvoje gali pasigirti nuolat augančia užsakymų gausa ir įspūdingu užmokesčiu, kuriuos lemia nuolat jaučiamas statybininkų trūkumas.

Šiandien, statybų rinkai atsigaunant, kylant specialistų užmokesčiui, sektorius pamažu auginasi naują amatininkų kartą ir laukia sugrįžtančių emigravusių statybininkų, tačiau pakankamos gerų, patyrusių, aukštos kvalifikacijos specialistų pasiūlos turėsime palaukti dar bent keletą metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.