Tyrimas: paskolų neimtų pramogoms, drabužiams ir atostogoms

Pirmoje vietoje tarp priežasčių, dėl kurių gyventojai neimtų paskolos – pramogos, antroje – drabužiai ir papuošalai. Taip pat daugėja gyventojų, teigiančių, kad niekuomet nesiskolintų atostogoms, automobiliui ir buitinei technikai įsigyti. Tokius duomenis parodė specializuoto paskolų banko „Bigbank“ užsakymu atlikta apklausa.

Rolandas Norvilas „Bigbank AS“ Lietuvos filialo vadovas<br>lrytas.lt nuotr.
Rolandas Norvilas „Bigbank AS“ Lietuvos filialo vadovas<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas Norvilas, „Bigbank AS“ Lietuvos filialo vadovas

Dec 7, 2015, 10:02 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:09 PM

Toks pat tyrimas buvo atliktas ir praėjusiais metais. Pernai pramogoms teigė niekuomet nesiskolinsiantys 90 proc. gyventojų, o šiemet šis skaičius ūgtelėjo iki 93 proc. Šiais metais taip pat didėjo skaičius žmonių, kuriems drabužiai ar papuošalai neatrodo vertinga priežastis imti paskolą. Šiemet jis sudarė 82 proc., pernai – 73 proc. Tyrimas taip pat parodė, kad atostogoms šiemet nesiskolintų 75 proc. gyventojų, kai pernai šis skaičius siekė 59 proc.

„Apklausos duomenys rodo, kad daugėja žmonių, kurie nelinkę skolintis pramogoms, atostogoms ar ne pirmo būtinumo daiktams, tokiems kaip papuošalai ar drabužiai. Tai – teigiama tendencija, nes panašu, kad gyventojai tampa vis sąmoningesni ir labiau apgalvoja, kam verta skolintis“, – sako banko „Bigbank“ AS Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Apklausos duomenys atskleidė, kad dvigubai išaugo gyventojų, teigiančių, kad paskolos neimtų automobiliui, skaičius. Šiemet taip teigė 52 proc., pernai – 25 proc. gyventojų. Panašiai augo ir skaičius teigiančių, kad nesiskolintų buitinei technikai įsigyti – šiemet taip manė 49 proc., pernai šis skaičius sudarė 23 proc. gyventojų.

Skolinimasis pramogoms ir drabužiams ar papuošalams įsigyti vienodai nepalankiai vertinamas visose amžiaus grupėse. Tuo metu kelionių, automobilio ar buitinės technikos įsigijimas imant paskolą dažniausiai nevilioja vyriausių, o galimybės tam skolintis neatmeta jauniausi gyventojai.

Šių metų pavasarį „Bigbank“ užsakymu atlikto kito tyrimo, kurio metu apklausti gyventojai, per trejus pastaruosius metus ėmę paskolą, duomenys parodė, kad tarp dažniausių skolinimosi priežasčių Lietuvoje – įvairios prekės ir paslaugos (46 proc.), būsto remontas (23 proc.) bei automobilio remontas (12 proc.). Tuomet taip pat paaiškėjo, kad dažniausiai šalies gyventojai ima 291–1014 eurų siekiančias paskolas vienerių metų laikotarpiui.

„Nors gyventojai teigia, kad nesiskolintų automobiliui ar buitinei technikai įsigyti, visgi, šios priežastys patenka tarp pagrindinių skolinimosi priežasčių“, – teigia R. Norvilas.

Minėtą reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „Vilmorus“. Jos metu apklausta 1000 vyresnių negu 18 metų šalies gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.